Heleen Weenk samen met Wim Weenk bij een van haar schilderijen in De Schoven. Foto: Jan Hendriksen,

Heleen Weenk samen met Wim Weenk bij een van haar schilderijen in De Schoven. Foto: Jan Hendriksen, 

‘Gangen stralen met kunstwerken veel meer warmte uit’

Cultuur

RUURLO – De Schoven heeft sinds januari 2022 een eigen locatieraad, die opkomt voor de gemeenschappelijke belangen van de bewoners en iedereen die gebruikmaakt van de diensten van Sensire. De raad geeft advies over het wonen, welzijn en de zorg op De Schoven. En uit de invalshoek wonen en welzijn nam de locatieraad onder aanvoering van voorzitter Wim Weenk eind vorig jaar het initiatief om in de gangen van het appartementencomplex een railconstructie te bevestigen waaraan kunstwerken kunnen worden opgehangen. 

Door Jan Hendriksen

Aanzet tot dit initiatief kwam,nadat Grietje Weenk eind 2022 op het idee was gekomen om de muren op de begane grond van het wooncomplex, waar haar schoonmoeder Heleen Weenk (77) woont, te voorzien van kleurrijke kunstwerken van haar schoonmoeder. De bijna dertig acrylschilderijen van Heleen Weenk zijn inmiddels al meerdere malen bewonderd door de bewoners en bezoekers en de reacties waren ronduit positief. “Dat was aanleiding voor ons als locatieraad om in samenspraak met ProWonen en Sensire om ook de gangen op de eerste verdieping van kunstwerken te voorzien. Die waren namelijk kaal en kil. Want de gangen stralen met de kleurrijke schilderijen van Weenk op de begane grond nu veel meer warmte uit. En dat werd zeer gewaardeerd. Vervolgens hebben we contact gezocht met KunstKring Ruurlo met de vraag of het een idee was om kunstenaars de gelegenheid te geven, nadat men bij de KunstKring had geëxposeerd, ook in De Schoven te exposeren. En daar stond de KunstKring zeer welwillend tegenover”, zo vertelt Wim Weenk. En zo kan het gebeuren dat sinds enkele weken naast de permanente kunstwerken van Heleen Weenk ook kunstwerken van Ina Scholten uit Zevenaar, die tot eind januari in ‘t Kulturhus exposeerde, nu in De Schoven te bewonderen zijn.
Het nieuwe ophangsysteem geeft de mogelijkheid om ook de kleurrijke werken van Heleen Weenk op de eerste verdieping te exposeren. Wim Weenk verduidelijkt dat KunstKring Ruurlo het initiatief neemt om de kunstenaars de gelegenheid te geven, nadat men bij ‘t Kulturhus heeft geëxposeerd, ook in De Schoven te exposeren. “Zo ja, dan wisselt de expositie en hangen we in samenspraak met de kunstenaar een deel van hun collectie in De Schoven voor een (on)bepaalde tijd neer.”
Heleen Weenk maakt al jaren kleurrijke kunstwerken. En groot deel van haar collectie had ze opgeslagen. “Maar nu kunnen mensen er hier van genieten. Dat is toch prachtig”, meent de Ruurlose. Het zijn vooral afbeeldingen van dieren en bloemen die op haar werken te bewonderen zijn. Bij de kunstwerken van Ina Scholten, die momenteel op de bovenverdieping hangen, spelen mensen en hun onderlinge relaties een grote rol. Ze beeldt thema’s als communicatie, verbinding en reflectie uit. Haar verrassende benadering resulteert in schilderijen die tot de verbeelding spreken. Kleuren en vormen gaan een spannend verbond aan. Schijn en werkelijkheid spelen een steeds wisselende rol, afhankelijk van wat de beschouwer wil zien. Haar werk is zeer toegankelijk en biedt door de gelaagdheid de kijker de mogelijkheid om verder te gaan dan wat gezien wordt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant