Bjorn (links) en Arnold bij de houten John Deere. Foto: Mark Ebbers

Bjorn (links) en Arnold bij de houten John Deere. Foto: Mark Ebbers

Levensgrote houten John Deere bij Erve Brooks

Cultuur

GELSELAAR – Bezoekers van Erve Brooks bij Gelselaar hebben de afgelopen twee maanden een John Deere tractor zien ontstaan. Waarheidsgetrouw en op ware grootte, maar van hout. Lichtenvoordenaar Bjorn Riemeijer (43) is er bijna dagelijks mee bezig, hij schat in dat hij nog ongeveer een maand nodig heeft. En dan kan het object vervoerd worden naar zijn vaste plek op Erve Brooks. Waar het bekeken kan worden, maar ook dienst gaat doen als klim- en speeltoestel.

Door Mark Ebbers

Bjorn trad in het begin van vorig jaar in dienst bij Erve Brooks. Eigenaar Arnold Marsman: “Bjorn heeft veel eigen creativiteit en past hier goed.” Dat is wederzijds, zegt Bjorn: “Ik krijg hier de mogelijkheden, de ruimte en het budget.” De John Deere replica was eigenlijk een gezamenlijk idee van beiden. Het is niet het eerste project waar Bjorn bij Erve Brooks aan werkt, hiervoor maakte en bewerkte hij al verschillende andere (speel)toestellen op het park, maar niet op deze schaal. Ook de tractor wordt een speeltoestel voor kinderen, met horizontale en verticale doorgangen en trappen.
En ook voor hij in dienst kwam bij Arnold heeft Bjorn zijn houten sporen nagelaten, in verschillende projecten en objecten, bijvoorbeeld in de Efteling, waar hij Sinbad uitvoerde.

Tractor als attractie
De houten John Deere is met halfhout verbindingen in elkaar gezet, legt Bjorn uit. “Het zijn puzzelstukken die we snel weer uit elkaar kunnen halen om daarna naar de definitieve plek te verplaatsen. In zijn geheel vervoeren gaat niet, want de trekker weegt zeker 7000 kilogram.”
De komende weken wordt de tractor verder uitgebreid tot een attractie waarmee ook kinderen zich kunnen vermaken. Daarom zal het eindproduct ook moeten voldoen aan verschillende keuringseisen.

Kleur of geen kleur
Ook moeten Bjorn en Arnold nog wat beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de kleuren. “We denken erover een deel van de trekker in de John Deere-kleuren te schilderen”, zegt Arnold. “Probleem is dat je pas daarna echt kunt zien of dat een goede beslissing is. Je kunt het niet meer terugdraaien, tenminste niet zonder een heleboel schuurwerk.” Bjorn vult aan: “In principe hoeft dit hout niet behandeld te worden. Het is acacia-robinia hout, zeg maar een pseudo-acacia. Dat gaat langer mee dan wij, maar onbehandeld zal het binnen een jaar wel een donkerder, grijze kleur krijgen. Dit hardhout uit Hongarije is erg geschikt om te bewerken door de structuur. Dat kun je in allerlei details die ik erin heb gefreesd zien.”
De John Deere, type JD6155R om precies te zijn, past volgens Arnold heel mooi in de ontwikkeling van Erve Brooks. Een speciale onthulling is niet gepland, hij ziet het als een volgende stap en zeker niet als de laatste.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant