Henk Sieben, Jeannette Ooink, Henny van Doorn, Peter van de Vondervoort. Foto: Rob Stevens
Henk Sieben, Jeannette Ooink, Henny van Doorn, Peter van de Vondervoort. Foto: Rob Stevens

‘Zwembad Museum Oldenkotte’ bijna af

Cultuur

REKKEN - Er zijn niet veel dorpen die zo verweven zijn met een geschiedenis van zorg en verpleging als Rekken. Honderd jaar historie verdient een museale plek. In een eerder bericht in het Achterhoek Nieuws konden lezers met suggesties komen voor het nieuwe museum in Rekken. Uiteindelijk is de inzender met de naam ‘Zwembad Museum Oldenkotte’ met de eer gaan strijken. Het museum nadert haar voltooiing, de officiële opening is volgend voorjaar.

Door Rob Stevens

Zoals de naam al aangeeft is het museum gevestigd in het voormalige zwembad van Oldenkotte. De forensisch psychiatrische kliniek die de eerste januari 2015 werd gesloten. Tactus Verslavingszorg is de nieuwe eigenaar van de voormalige TBS-kliniek. Het museum is er gekomen dankzij het drietal Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Vondervoort bij wie de geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen in het bloed zit. Alle drie hebben ze er ook hun werkzame verleden liggen, net als veel andere inwoners van Rekken. Zij vonden een enthousiaste en gedreven kompaan voor het museum in Jeannette Ooink, de communicatieadviseur bij Tactus. En nu is het museum dus bijna klaar.

Henk Sieben: “We zijn er trots op. Mooi dat Tactus het voormalige zwembad hiervoor ter beschikking heeft gesteld. Eindelijk is er een plek waar honderd jaar historie in de vorm van talloze foto’s, afbeeldingen, voorwerpen en verhalen een onderkomen vindt. Sommige voorwerpen krijgen nog een plek. Zo staat het kunstwerk ‘De Zaaier’ nog bij Henny van Doorn in de tuin. Een object dat is gemaakt met als voorbeeld het glaswerk met die afbeelding dat ooit in de hal van het oude Oldenkotte hing. Met daarop de stichtelijke tekst ‘Wie zaait zal oogsten’.”

Jeannette Ooink is ook blij dat in het zwembad de historie van Tactus verslavingszorg en Oldenkotte samen worden tentoongesteld. Ooink: “Vorig week hebben we afscheid genomen van onze bestuurder Ruud Rutten die hier bijna veertig jaar heeft gewerkt. Hij heeft bij die gelegenheid het museum al even bekeken. Ruud werd blij van het vooruitzicht in het voorjaar bij de officiële opening te zijn en dan weer allerlei collega’s te spreken. Het museum kan voor Tactus belangrijk worden. We kunnen er vergaderingen houden en bijeenkomsten organiseren rond voor de verslavingszorg belangrijke thema’s. Maar het is natuurlijke ook een mooie omgeving om nieuwe medewerkers te laten kennis maken met het vroegere én huidige Tactus. Tactus biedt hulp aan cliënten met een verslaving én licht verstandelijke beperking en heeft een historie van bijna honderd jaar.”

Zwembad Museum Oldenkotte wordt dus volgend voorjaar geopend. Het is dan waarschijnlijk één maal per mand op een vaste (zater)dag geopend. Of op aanvraag. Het zwemdeel van het voormalige bad is ingericht met door cliënten van Tactus zelf gemaakte tafel en stoelen. De toegang loopt via een tribune die op het zitdeel kijkt dat is omgeven met kasten met allerlei historisch informatiemateriaal. Op de muur van de galerij die boven langs het zwembad loopt zijn twee tijdlijnen uitgezet met de historie van de Rekkens Inrichtingen en Tactus verslavingszorg.

Henny, Peter en Henk hoeven nu niet met de handen over elkaar te zitten. Een museum is immers nooit ‘af’. En er wordt nog gewerkt aan de opleiding van een groep vrijwilligers die verschillende doelgroepen bezoekers kunnen rondleiden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant