Paul Vincent (r) uit België ontving, uit handen van juryvoorzitter Sander Grootendorst de eerste prijs; een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning, jurylid Barbara Pavinati kijkt toe. Foto: PR

Paul Vincent (r) uit België ontving, uit handen van juryvoorzitter Sander Grootendorst de eerste prijs; een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning, jurylid Barbara Pavinati kijkt toe. Foto: PR

Vlaming Paul Vincent wint poëziewedstrijd in Gelselaar

Cultuur

GELSELAAR - Met Paul Vincent uit Retie in België en zijn gedicht ontij kreeg het populaire Poëziefestival Gelselaar zaterdagavond bij de wedstrijd voor Nederlandstalige poëzie opnieuw een Vlaamse winnaar. Are Meijer uit Amsterdam won in categorie Nedersaksische gedichten, met een gedicht zonder titel, in het dialect van het Groningse Westerkwartier.

De uitreiking in de sfeervolle kerk van Gelselaar vormde een hoogtepunt van dit jaarlijkse poëziefestival. Vooraf droegen de genomineerden zelf hun gedicht voor. Filmpjes waren er van genomineerden die verhinderd waren aanwezig te zijn. De lustrumeditie van de poëziewedstrijden in Gelselaar trok een overweldigend aantal deelnemers, die beide jurygroepen een zware klus bezorgden. Uit allerlei delen van Nederland kwamen inzendingen binnen en opnieuw ook veel uit België: 297 Nederlandstalige gedichten (van 129 dichters) en 53 Nedersaksische gedichten (van 24 dichters).

Bij de 14 regels van sonnet
Achteraf bleek zaterdag 14 oktober een opmerkelijke datum voor het poëziefeest. De organisatoren kozen er voor het thema bij de lustrumeditie van poëziewedstrijden vrij te laten en het maximale aantal regels te bepalen op veertien. Niet werd erover gerept dat een sonnet veertien regels telt. Dichter Sander Grootendorst en Twents platschriever Gerrit Klaassen hielden over deze dichtvorm tijdens het poëziefeest samen een lezing, waarbij zij het publiek ook boeiden met een sportief uitstapje naar de nog altijd bekende nummer 14 (Johan Cruijff) en het met een Amsterdams accent voorgedragen sonnet Cruijff 50 van Jan Kal.

“Giacomo di Lentini, een notaris – nota bene – uit de 13de eeuw. Hij schijnt de eerste te zijn die ooit een sonnet schreef”, vertelde Sander Grootendorst in Gelselaar. “De lijst van dichters die zich eraan overgaven is schier eindeloos, (…). Ze bestrijken qua thematiek het volledige spectrum: er is niets wat zich niet laat verwoorden in een sonnet.”

Over het winnende Nederlandstalige gedicht van Paul Vincent zei Sander Grootendorst als juryvoorzitter: “Waarom is dit volgens ons het beste gedicht van de bijna driehonderd? Misschien wel omdat je, als je het leest, in jezelf, of hardop, of hoort voorlezen, beseft: dit gedicht zegt precies wat het is, het is helemaal zichzelf.”
Goaitsen van der Vliet las het juryrapport voor van de categorie Nedersaksisch. Over het winnende gedicht van Are Meijer staat hierin: “Gedicht zonder titel, zonder kapitaal. Regelmatig opgebouwd, van twee, naar vier tot zes regels. Met verwijzing naar klassiek thema. Op prozaïsche wijze wordt de lezer meteen dit gedicht ingetrokken.”

Grote waardering bij het publiek in de Gelselaarse kerk was er voor de afwisselende en goed passende intermezzo’s van het Enschedese muziekensemble Arcoflute, dat bestaat uit Rina Hilbrands op fluit, Loes Stolker op viool en Miriam Kroeze op cello.

Are Meijer uit Amsterdam (r) won in categorie Nedersaksische gedichten en ontving de hoofdprijs uit handen van juryvoorzitter Gerrit Klaassen, bijgestaan door de juryleden Jaap Nijstad (l) en Goaitsen van der Vliet. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant