Streektaalfunctionaris ECAL, Marije Stomps, mede-ontwikkelaar van Plat veur Potwottels bij Hof van Eckberge, locatie van het streektaalsymposium. Foto: Rob Weeber

Streektaalfunctionaris ECAL, Marije Stomps, mede-ontwikkelaar van Plat veur Potwottels bij Hof van Eckberge, locatie van het streektaalsymposium. Foto: Rob Weeber

Dialect op de kaart met streektaalsymposium en ‘Plat veur Potwottels’

Cultuur

EIBERGEN – Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, luidt het spreekwoord en dat gaat ook zeker op voor de bewoners die het Achterhoeks met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Feit is wel dat steeds minder mensen die taal spreken en dat vinden de cultuurbewakers van de streek ‘natuurlek wal zunde’. Daarom wordt er volgende maand al voor het derde jaar op rij een streektaalsymposium gehouden met het doel de streektaal (weer/meer) op de kaart te krijgen.

Door Rob Weeber

Marije Stomps is als streektaalfunctionaris bij het ECAL, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, en mede-ontwikkelaar van Plat veur Potwottels sterk betrokken bij het streektaalsymposium. “We willen graag dat het Achterhoeks behouden blijft in de streek en organiseren daarom diverse projecten om de taal te promoten, waaronder dus ook het streektaalsymposium. Komende editie is de derde op rij. In 2021 ging het nog in het algemeen over streektaal in Nederland. Vorig jaar hebben we ons toegespitst op de zorg en daarbij het zorgzakboekje ‘Eerste Hulp bi-j Plat Praoten’ uitgegeven. Het is bekend dat ouderen zich binnen de zorg meer op hun gemak voelen als er plat tegen ze wordt gepraat. Dit jaar richten we ons op peuters en kleuters van 2-5 jaar met als thema ‘Plat veur Potwottels’.

‘Jong eleerd...’
De keuze voor de jonge doelgroep is heel bewust gemaakt. “Kinderen leren heel makkelijk een tweede taal en ‘jong eleerd is old edaone’, dus hebben we ons tot doel gesteld om hen ‘spöllenderwies plat te leren praoten’,” aldus Marije. “Vroeger dacht men dat je eerst het Nederlands moest leren en dan het dialect, maar uit studies is gebleken dat dit niet klopt. Daarom willen we zo vroeg mogelijk beginnen met het aanleren van het Achterhoeks. De taal is bovendien weer hip, mede onder invloed van dialect rockmuziek en de Zwarte Cross.” Voor de wat oudere basisschoolleerlingen is er al het tijdschrift Wiesneus, maar voor de heel jonge kinderen is er nog niets. Speciaal voor deze doelgroep is nu het educatiepakket Plat veur Potwottels ontwikkeld dat op het symposium wordt gepresenteerd.

Educatiepakket
Het educatiepakket bestaat uit een doe-boek met knipsels, genaamd ’t Kniepertje, voorleesboekjes in de stijl van Dick Bruna’s Nijntje met verhaaltjes op rijm, een zoekplaatposter, een plaatjesdobbelsteen met Achterhoekse woorden en, op aanvraag, een voorleespen. Met de pen kun je op een afbeelding van de poster of dobbelsteentikken waarna het corresponderende, ingesproken woord te horen is. Muzikante Karin Hukker heeft enkele Achterhoekse kleuterliedjes gemaakt die de kinderen kunnen meezingen. Het pakket is met name bedoeld voor medewerkers van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, leraren van de groepen 1 en 2 van de basisschool, voorleesouders in de bibliotheek, gastouders en voor opa’s en oma’s.

Aanmelden deelname
Het Streektaalsymposium wordt gehouden op woensdag 8 november van 13.30 tot 16.30 uur bij Hof van Eckberge, Lintveldseweg 1a in Eibergen. Presentator Frans Michelbrink en tafeldame Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur, ontvangen diverse gasten, waaronder Marie Rickert, taalkundig onderzoeker naar jonge kinderen in dialectregio’s; docent Wouter Marinissen, die meertaligheid vertaalt naar de (onderwijs)praktijk; Resy Oonk, bibliotheek Oost-Achterhoek en veurlaezer Zwarte Cross; Han Mali, drummer Boh Foi Toch en kinderopvangmedewerker en basisschoolleraar Bodhi Oonk.
Deelname aan het symposium is gratis, maar aanmelding is gewenst. Dat kan via www.ecal.nu/taal-and-cultuur/onderwies-en-educatie/potwottels/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant