Professor Dr. Richard Bintanja geeft een lezing over het broeikaseffect. Foto: PR

Professor Dr. Richard Bintanja geeft een lezing over het broeikaseffect. Foto: PR

Lezing Broeikaseffect: het klimaat op de helling

Cultuur

RUURLO – Professor Dr. Richard Bintanja geeft op vrijdag 6 oktober een boeiende lezing over de broeikaseffecten. ‘Het klimaat op de helling.’ De lezing is in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo en begint om 20.00 uur.

In deze lezing doet Prof. Dr. Richard Bintanja uit de doeken wat ons in de (nabije) toekomst te wachten staat door de opwarming van de planeet en de gevolgen daarvan voor het klimaat. De huidige stand van zaken op het gebied van het klimaat passeert de revue. Het stijgende zeeniveau komt aan de orde en spannende vragen worden gesteld: moeten de dijken al verhoogd worden? Zijn sommige klimaatveranderingen onomkeerbaar en hoe groot is de menselijke invloed nu eigenlijk? 

Poolreis
Naast het gedeelte over het klimaat en het broeikaseffect zal professor Bintanja vertellen over zijn poolreizen naar Antarctica. Met beeldmateriaal zullen diverse aspecten van zijn poolexpedities de revue passeren.

Hoogleraar
Prof. Dr. Richard Bintanja is hoogleraar Klimaat en Milieuveranderingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en senior-onderzoeker bij het KNMI. Zijn expertise spitst hij toe op het klimaat, klimaatverandering, polair klimaat, hydrologische cyclus, links klimaat–koolstofcyclus, paleoklimaat, polaire wetenschappelijke expedities, (wetenschappelijk) schrijven. Hoofdredacteur Meteorologica.

Zijn wetenschappelijke loopbaan focust zich op de Noord- en Zuidpool, aanvankelijk via diverse meteorologische veldonderzoeken op de aardpolen, later door het maken van klimaatmodellen om klimaatveranderingen in kaart te kunnen brengen. 

Roman Poolreizen
Om deze zware stof voor een groot publiek wat toegankelijker te maken heeft hij ook de roman ‘Poolreizen’ geschreven. Deze roman kan men in de pauze of na afloop kopen en laten signeren.
Toegangskaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.kunstkring.ruurlo/lezingen of aan de kassa, bij voorkeur met pin. Jeugd tot en met 18 jaar gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant