De hoofdrol in Het Veenspook wordt gespeeld door Hilda Haselberg (midden). Foto: John Hattink

De hoofdrol in Het Veenspook wordt gespeeld door Hilda Haselberg (midden). Foto: John Hattink  

JHH

Complimenten voor openluchtspel ‘Het Veenspook’

Cultuur

BORCULO – Het openluchtspel ‘Het Veenspook’ in openluchttheater ‘t Galgenveld beleefde vorige week vrijdagavond een uitermate succesvolle première. Het publiek genoot volop van het spelspektakel, dat onder leiding staat van regisseur Gerrit Kers uit Borculo en regie-assistent Frits Weernink uit Ruurlo. Zaterdagavond moest het spel vanwege een fikse regenbui kortstondig worden onderbroken. 

Door Jan Hendriksen

De voorstellingen van vanavond (woensdag 19 juli) en zaterdagavond 22 juli zijn uitverkocht. Voor vrijdagavond 21 juli is nog een zeer beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.
Dit jaar heeft men gekozen voor een openluchtspel dat het publiek brengt naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dat was een periode dat er nog grenzen bestonden tussen Nederland en Duitsland. Er werd in die tijd regelmatig gesmokkeld met de nodige handelswaar, wat vaak spanning en angst met zich meebracht. Door de aanleg van een nieuwe weg en het gebrek aan klandizie geraakte het logement ‘De Dikke Steen’ ernstig in verval, dit tot ergernis van de eigenaresse Truida (gespeeld door hoofdrolspeelster Hilda Haselberg). Zij voelde zich genoodzaakt om haar zaak aan te vullen met ‘duistere’ praktijken, wat soms tot hilarische en ook spannende momenten leidde.
Het oorspronkelijke verhaal werd nog uitgebreid met problemen en regels, die voor een knipoog zorgden naar de huidige tijd. Zo’n veertig jaar geleden is het verhaal vaak met heel veel succes als toneelstuk al op de planken gezet. Door het om te zetten naar een openluchtspel en aangevuld met wat nieuwe ideeën is het een openluchtspel geworden met de nodige humor, spanning en sensatie. “Wij hadden de luxe dat zich spontaan heel veel spelers aangemeld hadden om een rol in te vullen; hierdoor zijn er nog extra rollen bijgeschreven, om teleurstelling te voorkomen, maar waardoor het ook nog een meerwaarde kreeg”, aldus Kers. Er stond dan ook een geweldig stel spelers klaar, die met heel veel inzet en enthousiasme het publiek een mooie avond bezorgden.

Complimenten
Een van die enthousiaste spelers is Rianne Broshuis – Groot Wassink (50) uit Borculo die in het ‘Het Veenspook’ de rol van Liesje vertolkte, de huishoudster van de Herberg ‘De Dikke Steen’. De in Haarlo geboren en getogen Broshuis maakt al vele jaren deel uit van de spelersgroep. Ze werd na afloop door menigeen gecomplimenteerd voor haar optreden. “Dankjewel. Geweldig, wat heb ik van je genoten”, was zo maar een reactie van een van de toeschouwers, die haar bij de ‘nazit’ vrijdagavond aansprak. Het deed haar zichtbaar goed. “Daar doen we het voor. De voorbereidingen en de repetities kostten inderdaad veel tijd. En het is fijn werken met Gerrit Kers als regisseur. Hij houdt van discipline maar vergeet absoluut niet de gezelligheid. We zijn inmiddels dan ook één grote familie”, meende Broshuis, die in het verleden voor plattelandsjongerenorganisatie Jong Gelre Borculo – Geesteren menigmaal op de toneelplanken stond bij de revues van Jong Gelre. Ook is Broshuis actief voor de Borculose toneelvereniging Tot Ons Plezier.

De spelersgroep toonde zich tekstvast. Souffleuse Ingrid Harkink uit Barchem vervult haar functie ook al een groot aantal jaren. Ze hoefde maar weinig in actie te komen. “Met enkele aanwijzingen voor de acteurs, vanuit mijn ‘souffleerhokje’ , moest ik slechts af en toe in actie komen. Maar daar heeft het publiek denk ik niets van gemerkt. 

Betaalbaar
Inmiddels zijn de openluchtspelen in ‘t Galgenveld een fenomeen. Dit jaar al voor de dertigste keer. Bijna honderd gemotiveerde vrijwilligers hadden er dit jaar ook weer een ontzettende gezellige en vermakelijke avond van gemaakt. De locatie is uniek en het openluchtspel bracht bij de bezoekers een lach op het gezicht. “En het is betaalbaar”, zoals een van hen na afloop vrijdagavond opmerkte. “De entree, consumpties en snacks zijn nog betaalbaar. En dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Voor meer foto’s, zie www.achterhoekfoto.nl.

Een van die enthousiaste spelers is Rianne Broshuis – Groot Wassink (50) uit Borculo, die in het ‘Het Veenspook’ de rol van Liesje vertolkte. Foto: John Hattink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant