Reurpop bood weer volop spektakel. Foto: Matthijs Weenk

Reurpop bood weer volop spektakel. Foto: Matthijs Weenk

Saamhorigheid Reurpop zorgt voor kippenvel

Cultuur

RUURLO – Zondagavond 4 juni 21.40 uur. De rode gloed van avondzon verdwijnt langzaam achter de horizon. Het was een prachtige zomerse dag. Op het Reurpop terrein aan de Wiersseweg worden de laatste honderden bezoekers van het muziek-, theater- en spektakelfestival vriendelijk verzocht om het terrein te verlaten. De veertiende editie van het festival zit er op. Een fantastisch sfeervol festival dat verdeeld over drie dagen ruim twaalfduizend bezoekers op de been bracht. Met als absoluut hoogtepunt deze slotdag, met 4.500 bezoekers zelfs geheel uitverkocht. Er moesten mensen teleurgesteld worden. Jong en oud mengde op het sfeervol ingerichte terrein met maar liefst vijf podiums.

Door Jan Hendriksen

Vrijdag 2 juni 20.00 uur. Reurpop is van start gegaan in de Tent Zonder Naam: een zogeheten spiegeltent die op deze avond het domein is voor een zevental regionale piratenzenders die het in een battle tegen elkaar opnemen. Op het podium van de Balzaal staat inmiddels de coverband School’s Out uit Lichtenvoorde klaar om het festival ‘live’ te openen. Een handjevol bezoekers, bestaande uit familieleden en kennissen van de muzikanten, zijn amper terug te vinden in de mega grote tent. Met hun gevarieerde repertoire van klassieke rock en moderne pop, met als middelpunt zangeres Manon Wolters (23), had de band veel meer publiek verdiend. Want deze jonge, kwalitatief sterke coverband maakte er met nummers van Queen tot AC/DC en Anouk een spetterend openingsfeestje van. 

Vrijdag 2 juni 00.00 uur. De mannen van het Belgische Mother Mercury brengen op het podium van de Bennie’s Valley een eerbetoon aan de grootste band uit de rockgeschiedenis: Queen. De vijf professionele muzikanten maakten er zich niet gemakkelijk vanaf door een valse snor op te kleven. Neen, het gezelschap zette alles op alles om de harmonieën en energie naar het hoogste niveau te tillen. En dat lukte uitstekend. Het was genieten van de songs, bekend van de legendarische albums. Mother Mercury is geen doordeweekse coverband die toevallig wat hits van Queen speelt. Deze tribute act zette een liveshow neer waarbij het publiek het gevoel bekroop aanwezig te zijn bij één van die legendarische live concerten van Queen. 

Zaterdag 3 juni 21.30 uur. Na twee optredens op vrijdagavond is het op Bennie’s Valley opnieuw de beurt aan The Dudes of Hengel. Ook op deze avond staan, voor deze ‘huisband’ van Reurpop, er weer twee optredens op het programma. The Dudes of Hengel: twee multi instrumentale Dudes uit de Achterhoek met een passie voor country rock ‘n roll. Vergeten western-hits en rock ‘n roll-klassiekers van heinde en verre raasden de Ruurlose prairie over. Nummers van onder andere CCR, Johnny Cash en The Beatles, maar men vergat ook niet de hedendaagse nummers. Zondag speelden beide muzikanten zelfs drie sets van een half uur. Kortom:The Dudes of Hengel fungeerde het gehele Reurpop weekend als ‘change-over’. 

Zaterdag 3 juni 00.00 uur. De Balzaal is bijna helemaal volgestroomd voor het optreden van Douwe Bob. Het eerste nummer gaat volledig de mist in omdat het geluid niet goed functioneert. Douwe Bob won in 2012 de eerste editie van De beste singer-songwriter van Nederland. Vervolgens vertegenwoordigde hij Nederland op het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Slow down’ en niet veel later werd de zanger maar liefst drie keer onderscheiden met een Edison. Maar de zanger kon het publiek in Ruurlo niet aan zich binden. Gedurende het optreden liep de ‘zaal’ langzaam leeg.

Zondag 4 juni 12.00 uur. Goedemorgen Reurpop is volop gaande. Honderden ouderen hebben al vanaf 10.30 uur volop genoten van de muzikale klanken van de Slingertaler Muzikanten en van de ‘Reurlse’ Sleppers. Gettie Wolsink kondigt zangeres Marga Bult aan. Jarenlang maakte de Twentse zangeres deel uit van de meidengroep Babe. Langzaam komen ook de kinderen het festival terrein op met hun ouders. De gehele zondagmiddag werden er tal van leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Circus Magico zorgde voor een spectaculaire circusshow. 

Zondag 4 juni 18.00 uur. Livin’Room beklimt als laatste band het podium van Reurpop 2023. Het ‘dak’ van Bennie’s Valley gaat er af. Het publiek zingt, dans, springt en klapt massaal mee. En dat maakt zichtbaar indruk op de muzikanten. Ze bedanken het publiek maar ook de organisatoren van Reurpop. En dat is gemeend. Want ook de vijfkoppige coverbandformatie The Rousers laten eerder op de middag, na afloop van hun optreden, weten onder de indruk te zijn van de organisatie. “Die is ongekend goed.”

Zondag 4 juni 22.00 uur. Voorzitter Luuk Rouwhorst van Stichting Vrienden van Reurle, die voor de organisatie van Reurpop tekent, is moe maar voldaan over het verloop van de veertiende editie van Reurpop. In een reactie laat hij weten dat het ongekend is hoe Reurpop door de regio gedragen wordt: “We zijn ongelofelijk trots op de ruim zeshonderd vrijwilligers en meer dan driehonderd sponsors. Door de inzet van al deze betrokkenen kunnen wij Reurpop organiseren. De duidelijk voelbare saamhorigheid bezorgt ons kippenvel.”

Reurpop was zondag met 4.500 bezoekers uitverkocht. Foto's: Joris Telders, Marco Brunekreeft, Wietse van den Berg en Matthijs Weenk.
Op het podium van de Balzaal opende vrijdagavond de coverband School’s Out uit Lichtenvoorde Reurpop.
Voor de kinderen was er zondag volop vertier.
Nieuw dit jaar was het prachtig aangeklede Bennie's Valley terrein.
De Reurpop-familie zorgde regelmatig voor verschillende kippenvelmomenten. Foto: Matthijs Weenk
De Reurpop-familie zorgde regelmatig voor verschillende kippenvelmomenten. Foto: Matthijs Weenk

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo