Filmmaker Jelle Kleinhesselink (25) uit Ruurlo ziet zijn nieuwste productie op 9 juni in première gaan. Foto: Job Lugtigheid

Filmmaker Jelle Kleinhesselink (25) uit Ruurlo ziet zijn nieuwste productie op 9 juni in première gaan. Foto: Job Lugtigheid

Job Lugtigheid

‘Tweestrijd is een goede leerschool voor me geweest’

Cultuur

Film Jelle Kleinhesselink gaat in première

Door Rob Weeber

RUURLO – Filmmaker Jelle Kleinhesselink (25) uit Ruurlo is al jaren actief met en onder jongeren en kent de problematieken die opgroeiende jongvolwassenen op hun weg naar volwassenheid tegenkomen. Hij ‘verwoordde’ ze in een aantal shortfilms met thema’s als homoseksualiteit, drugs en uitgaansleven. Op 9 juni gaat zijn nieuwste film in première, getiteld ‘Tweestrijd’. Thema’s daarin zijn keuzestress en prestatiedruk.

‘Tweestrijd’ is de eerste lange speelfilm die Kleinhesselink opnam. Hij duurt één uur. Hoewel de titel oorspronkelijk ‘Sam’ zou worden, gelijk aan de naam van de hoofdpersoon, besloot hij hem uiteindelijk toch te wijzigen. “Na lang wikken en wegen vond ik de nieuwe titel beter passen bij de inhoudelijke thema’s van de film.” Wanneer de 19-jarige Sam tijdens haar studententijd in de knoop raakt tussen de verwachting van haar hardwerkende moeder en een opleiding die haar zwaar valt, besluit Sam in een opwelling de rol van leadzangeres in een band te vervullen. Als haar leven drukker en drukker wordt, lukt het Sam niet meer om aan alle verwachtingen te voldoen en gaat ze opzoek naar wat ze echt wil.

Druk opleggen
Kleinhesselink herkent de problematiek. “Uit gesprekken met onder meer jongerenwerkers hoor je dat jongeren zichzelf teveel druk opleggen. Vaak wordt de oorzaak aan de maatschappij toegeschreven, maar de invloed hiervan is slechts indirect. Je spiegelt jezelf aan de dingen die om je heen gebeuren en dat levert vaak de stress op. Ik ben van mening dat de maatschappij de druk onder de jongeren moet wegnemen. Het is voor veel scholieren teveel gevraagd om al op 16-jarige leeftijd een keuze te moeten maken voor de rest van je leven. Dit is ook de boodschap van mijn film, maak de problematiek bespreekbaar en haal de druk weg bij de jongeren.”

Producent
Hoewel niet direct een ‘tweestrijd’, kwam er wel veel strijd kijken bij de productie van de film. Plan was een anderhalf uur durende film te maken met een volwassen budget. De première was begin 2020 gepland. Het zou anders lopen, zowel door het gebrek aan voldoende financiën als door de coronaperiode. “Met name de coronaperiode heeft een vervelende invloed op het verloop gehad. We hebben bijvoorbeeld veel extra faciliteiten moeten regelen, wat natuurlijk ook zijn weerslag op de kosten had. Maar ook de fondsenwerving vooraf verliep niet naar wens.” Terugkijkend concludeert hij dat ‘Tweestrijd’ een goede leerschool voor hem is geweest. “Mijn hart ligt bij het produceren van een film, maar ik moet nog veel leren. Dat gold ook voor de jonge professionals waarmee ik voor en achter de camera werkte. Stuk voor stuk geweldige vakmensen, maar het ontbreekt hen nog aan voldoende ervaring. De filmwereld is een moeilijke wereld om vaste voet in te krijgen.”

Bioscoopformaat
Het project heeft hem niet afgeschrikt, integendeel. Er is ook volgens hem geen sprake van een te hoge ambitie, de film is immers gerealiseerd. Wel realiseert hij zich dat hij niet alles alleen kan. “Natuurlijk had ik in mijn vorige films teveel petten op, maar dat kon niet anders. Vanaf nu echter wil ik mij verder bekwamen in de productiekant van de film. Samen met jonge professionals hoop ik nog meer producties kunnen maken van bioscoopformaat. Mijn voorkeur gaat uit naar het maken van fictie.

Vrijdag 9 juni gaat de film in première in de Schouwburg Amphion, Hofstraat 159, Doetinchem. Kaartjes kosten 9,50 euro zijn nog verkrijgbaar via de Schouwburg en de social media-kanalen van de film. Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker. “Op mijn schouders rust nog de taak van distributie. Er lopen gesprekken met diverse partijen, maar er is nog geen concreet plan.”

De gezamenlijke crew van de film ‘Tweestrijd’, met zittend vooraan in het midden Jelle Klein Hesselink. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant