Jan en Adrie Martens exposeren hun schilderijen in het Ruurlose kulturhus. Foto: PR
Jan en Adrie Martens exposeren hun schilderijen in het Ruurlose kulturhus. Foto: PR

Expositie schilderijen van Jan en Adrie Martens

Cultuur

RUURLO - Jan en Adrie Martens exposeren tot 21 juni in het Kulturhus Ruurlo op de bovenverdieping en in het atelier van de KunstKring. De schilderijen die het echtpaar tentoonstelt, zijn buitengewoon leuk en lokten al heel veel positieve reacties uit. De expo is gratis en op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bewonderen.

Jan Martens signeert zijn werk met ‘Maurice’. Al vanaf de lagere school was Jan erg geïnteresseerd in tekenen en in het begin van de jaren zeventig kocht hij zijn eerste schilderdoos. Rond die tijd kwam hij voor het eerst in aanraking met de Yugoslavia naïeve schilderkunst en werd daar direct door gegrepen. In eerste instantie werd hij sterk beïnvloed door deze destijds erg populaire stroming, maar in de loop der tijd ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Jan bleek er zeer succesvol in en hij verkocht veel werk aan verzamelaars, particulieren en bedrijven. Tot ongeveer de eeuwwisseling mocht deze vorm van kunst, wel Folk Art genoemd, zich verheugen in veel belangstelling.

Adrie Martens begon haar actieve schilderkunst carrière pas na het ‘uitvliegen’ van hun kinderen. Al snel was het duidelijk dat haar liefde voor dieren dé inspiratiebron vormde voor haar werk. Sinds haar kindertijd was Adrie altijd omringd door veel huisdieren. In de periode dat ze met haar gezin op het platteland woonde, hield ze ook schapen, een geit, konijnen, eenden, kippen, katten, een hond en een heleboel andere lieve dieren.

Mensen en hun dieren zijn dan ook de belangrijkste elementen in haar schilderwerken. Deze verbeelden het beschermgevoel voor dieren, die in de meeste gevallen afhankelijk zijn van hun verzorgers. Adrie werkt met acrylverf op doek, waarbij de ondergrond soms wordt voorzien van een extra structuur. Haar werk, dat een internationale prijs heeft gewonnen, is geëxposeerd geweest in Parijs, Keulen en talloze plaatsen in Nederland en is in het bezit van diverse personen en instellingen. Adrie Martens werkt niet in opdracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant