De exposanten brengen een toost uit bij de opening van de expositie van de moderne kruiswegstaties. Foto: PR

De exposanten brengen een toost uit bij de opening van de expositie van de moderne kruiswegstaties. Foto: PR

Kunstenaar laten kruiswegstaties op hun eigen manier beleven

Cultuur

RUURLO – “Kruiswegstaties – in het Latijn ‘Via Crucis’ of ‘Via Dolorosa’ – vertellen ons iets over de weg van het kruis die Jezus is gegaan. Het is een verhaal dat al eeuwen van generatie op generatie tijdens de Paasperiode verteld wordt. Het is een onderdeel van onze cultuur en zit al heel veel jaren in genen gegoten. Het ligt verankerd in onze taal, onze manier van kijken en beleven. Maar, het blijft moeilijk om het onder woorden te brengen. Eigenlijk is het veel gemakkelijker om het te schilderen, om het te laten zien of op een andere manier te beleven.”

Door Jan Hendriksen

Met deze woorden opende dominee Anneke de Hoop vorige week woensdag in de Ruurlose Dorpskerk een expositie van moderne kruiswegstaties van veertien kunstenaars uit Ruurlo, Barchem en omgeving, die verschillende technieken hadden gebruikt om de kruiswegstaties te laten zien en elk op hun eigen manier te beleven. “Zij laten met hun statie zien dat de kruisweg ook een verhaal is van vandaag. Een verhaal van liefde, lijden, verraad, vriendschap, dromen, vrijheid, angst.... Een verhaal dat zich in ieders leven afspeelt. Ieder menselijk gegeven is in de kruisweg terug te vinden”, aldus Anneke de Hoop. Elke kruisweg neemt de bezoeker dan ook mee dwars door onmacht en ontreddering heen naar het verhaal van de liefde. Anneke de Hoop: “Liefde die het laatste woord heeft. Dat is dan ook het thema van deze kruisweg: ‘Uit liefde voor jou’. Een kruisweg, die ook de komende dagen omgeven zal worden door verschillende muziekfragmenten.”
De veertien staties zijn van de hand van Gerrie ter Horst, Liesbeth Schot, Christien van den Dries, Wil de Waard, jongeren onder leiding Rini van Dijkhuizen, Cocky Nobel, Els Morsink, Albert Oolhorst, Margreet Markus, Lidy Blaauw, Jolanda Pars, Corry Mik en Juul Dielemans. Aan de opening van de expositie die nog van woensdag 12 tot met zaterdag 15 april dagelijks in de Dorpskerk van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen is, verleende gitarist Wim Tibbe zijn medewerking.

Verhaal
Nadat er een toost was uitgebracht op de opening, vertelde iedere deelnemer het ‘verhaal’ achter het kunstwerk dat zij/hij had gemaakt. Christien van den Dries verwoordde middels een stoffen kantoenen kleed dat zovele mensen weten hoe zwaar het is een kruis te moeten dragen. “Milieuvervuiling, oorlog, natuurrampen, droogte, geen thuis/eten hebben, veroorzaken hun ondraaglijke pijn. Dit is nooit Gods bedoeling geweest met deze aarde. ‘Jezus valt’: uitputting, verslagenheid, verdriet, teleurstelling, saamhorigheid met hen die een kruis dragen”, zo duidde Van den Dries haar kruiswegstatie.

De opening van de expositie van de kruiswegstaties kon op veel belangstelling rekenen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant