Freek Verheijen ontving een oorkonde behorend bij zijn onderscheiding bij De Plaggenmeijers. Foto: Rikie Scholte van Mast

Freek Verheijen ontving een oorkonde behorend bij zijn onderscheiding bij De Plaggenmeijers. Foto: Rikie Scholte van Mast 

Freek Verheijen Lid van verdienste van folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers

Cultuur

REKKEN - Freek Verheijen is vanaf 1988 dansleider van de folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken. Hij werd afgelopen maandag 13 maart gehuldigd met de oorkonde ‘Lid van verdienste’.

Volgens het huishoudelijk reglement van de dansgroep is een lid van verdienste iemand die zich onderscheidt vanwege bijzondere verdiensten voor de vereniging. Hij of zij toont grote betrokkenheid bij de vereniging. Een lid van verdienste is actief binnen de vereniging en vervult een betekenisvolle rol.

Verheijen is lid geworden van De Plaggenmeijers in 1976 en is altijd een zeer enthousiaste en goede danser geweest. In 1988 heeft het bestuur hem gevraagd het dansleiders stokje van Jan Nienhaus over te nemen. De vereniging bestaat nu 78 jaar en in die tijd heeft ze in totaal vijf dansleiders gehad. Bernard Wantia is in 1945 gestart, opgevolgd door achtereenvolgens Johan Reesink, Bertus Pierik, Jan Nienhaus en daarna Freek Verheijen. De eerste vier samen 43 jaar en hij alleen 35 jaar. Hulde!

Het is hem al die jaren gelukt om een goed programma neer te zetten. Afwisselende dansen tijdens de oefenavonden en regelmatig een nieuwe dans. Samen met enkele leden de dansleiderscursus van District Oost bezoeken en van daaruit weer dansen aanleren.
Aan de ene kant vrij om te doen waarvan hij dacht dat het goed was voor het dansprogramma van De Plaggenmeijers, maar ook de druk het altijd alleen te moeten doen. Gaan de dansers op de maandagavonden zonder voorbereidingen op weg naar de dansavond, zo is er voor hem altijd voorbereidend werk. Wat gaat de dansgroep doen in voorbereiding op de optredens. Soms makkelijk maar bij grote optredens op festivals in het buitenland en ook bij het Folkloristisch Festival Eibergen is het best een uitdaging om een goed programma neer te zetten. Verheijen is altijd in om spontaan iets extra’s te dansen.

Bijzonder is zijn geduld. Regelmatig erop wijzen dat er tijdens het dansen een mooie kring moet blijven en dat de afstand tussen de dansparen gelijk is. Altijd optimistisch en vriendelijk uitleggen hoe het moet. “We hebben vele mooie reizen samen gemaakt, zoals naar Hamburg, Borlange in Zweden, Litouwen, Tjoemen en St. Petersburg. Bijzondere reizen die voor ons fijne herinneringen hebben gebracht”, zo kijkt voorzitter Rikie Scholte van Mast van De Plaggenmeijers terug op voorbije periode. “Het is belangrijk dat iedereen plezier beleeft aan het dansen. Daar levert Freek iedere keer een grote bijdrage aan. We hopen dat hij nog vele jaren dansleider van onze vereniging blijft.”

Freek Verheijen ontving een oorkonde en bloemen, behorend bij zijn onderscheiding bij De Plaggenmeijers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo