KunstKring Ruurlo houdt een cursus beeldhouwen op de middag. Foto: Lieneke Tanis
KunstKring Ruurlo houdt een cursus beeldhouwen op de middag. Foto: Lieneke Tanis

Cursus Beeldhouwen bij KunstKring Ruurlo

Cultuur

RUURLO - Wegens het grote aantal aanmeldingen organiseert de KunstKring Ruurlo een cursus beeldhouwen op de middag. De cursus begint op 5 april, telt vijf woensdagmiddagen en wordt gegeven aan de Maandagweg 3 in Vorden.

De cursus begint met het kiezen van de steensoort waarmee de cursist het liefst werkt en de steen die past bij wat deze wil maken. Als daar nog geen gedachten over bestaan, ontstaan vast ideeën bij het bekijken van de vorm van de steen. Op de cursus wordt gewerkt met stenen van Afrikaanse oorsprong, zoals het wat hardere springstone of serpentijn voor beelden die men ook buiten zou willen plaatsen, of het wat zachtere en goed te bewerken opaal. Nadat de cursist de steen heeft uitgekozen, geeft docent Nico van Kan uitleg over het gebruik van de verschillende gereedschappen en hoe daar veilig mee te werken.

De steen wordt rechtstreeks bewerkt. De cursisten starten met het maken van een stabiele basis, zodat het beeld blijft liggen of staan in de positie die gewenst is; dit gebeurt met de tandhamer. Vervolgens gaan de cursisten met de slaghamer aan het werk om de zogeheten schaduwvormen uit te hakken. Die worden met steeds fijnere beitels bewerkt om de uiteindelijk gewenste vorm te krijgen. Daarna begint het invullen van de details en de laatste fase: het polijsten. Dat betekent veel raspen en schuren en het beeld in de was zetten om het zijn kleur en glans te geven.
Maar dan volgt de kroon op het werk: uitpoetsen en bewonderen!

Voor wie veel geduld heeft en streeft naar z’n eigen standaard van perfectie, is dit precies de juiste cursus. Aanmelden hiervoor kan via www.kunstkringruurlo.nl/cursussen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit