Barbara Bodegom stopt na negen jaar als voorzitter van de KunstKring Ruurlo. Foto: PR
Barbara Bodegom stopt na negen jaar als voorzitter van de KunstKring Ruurlo. Foto: PR

Barbara Bodegom leert bij de KunstKring nog elke dag

Cultuur

RUURLO – “Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar ik ben onlangs 78 geworden”, constateert Barbara Bodegom. Haar termijn als voorzitter van de KunstKring Ruurlo zit er na negen jaar op, maar ze barst nog van de energie. “Ik vind het jammer, want het is nog steeds vreselijk leuk werk. Maar een keer moet je stoppen, het is goed.” De Ruurlose cultuurambassadrice vertelt over hoe ze ook op latere leeftijd nog elke dag leert en over haar missie om kunst ‘minder eng’ te maken.

Door Gerwin Nijkamp

“Ik heb niet heel veel tijd, we gaan de opslag straks opruimen”, roept Bodegom vanuit het keukentje in de cursusruimte op de bovenetage van het Kulturhus. Voor de koffie op tafel staat, somt ze op wat er die dag allemaal op het programma staat aan klussen voor de KunstKring. De scheidend voorzitter maakt allerminst een uitgebluste indruk en lijkt nog niet bezig met afbouwen. Ze draagt niet alleen de dagelijkse leiding binnen de vereniging, maar zit zelf ook in meerdere werkgroepen en neemt deel aan tal van activiteiten die die KunstKring organiseert. Dat blijft ze ook doen, klinkt het enthousiast.

“Zo blijf ik deel van de maatschappij en krijg ik ook mee wat er allemaal gaande is in de wereld”, legt Bodegom uit. “Veel mensen van mijn leeftijd zijn alleen en hebben soms moeite zich te redden in deze steeds meer digitaliserende wereld. Daar willen we als KunstKring ook een positieve rol in spelen. Met onze activiteiten en evenementen, maar ook met de 60+ inloop die vorig jaar is gestart. Het is een laagdrempelige manier om contact te maken. Er is een soort vriendengroep ontstaan”, vertelt ze trots.

Loon naar werken
Het is voor de voorzitter ook een beetje loon naar werken. Ze heeft er de afgelopen negen jaar flink aan moeten trekken om de vereniging te brengen waar ze nu is. Kunst belooft verbindend te zijn, maar het is allerminst zo dat alle schakels vanzelf in elkaar vallen. “Kunst is eng”, zo lijkt het volgens Bodegom. Totaal onnodig en daarom maakte ze het tot haar missie om meer mensen met cultuur en creativiteit in aanraking te brengen. Het liefst vanuit alle lagen van de samenleving: ouderen, basisschoolleerlingen, creatievelingen die willen leren schilderen en mensen die willen genieten van een mooi concert.

Energie
KunstKring-lid Lieneke Tanis bewondert het doorzettingsvermogen van de voorzitter. “Barbara weet van heel veel dingen af en bruist van de ideeën. Als ze iets heeft bedacht, gaat ze als een trein. Soms gaat ze zo snel dat mensen haar niet bij kunnen houden”, weet Tanis. “Ze vraagt veel van de mensen, maar altijd met maar één doel: het best mogelijke resultaat halen voor de KunstKring.”

Bodegom: “Ik heb een gigantische hoeveelheid energie en als ik iets doe, dan stort ik mij er ook helemaal op.” Ze is geen voorzitter die alleen de grote lijnen uitzet en bewaakt, maar vindt het ook fijn om zelf in werkgroepen te zitten. “Om gaten op te vullen, maar ook omdat het leuk is om samen ergens aan te bouwen. Ik zie de stip op de horizon en ga er dan vol voor.”

Groei
Sommige stippen werden niet bereikt of verdwenen uit zicht - ‘ontzettend jammer dat de Theaterbus ons niet meer naar allerlei schouwburgen brengt’ - maar in de meeste gevallen is de stip wel bereikt. “Er zijn meer concerten, lezingen, en cursussen en ook de kwaliteit is omhoog gegaan”, klinkt het trots. “We zijn erin geslaagd om te groeien en te professionaliseren. Ook de theaterzaal in het Kulturhus is nu een stuk sfeervoller en geschikter voor concerten en lezingen dan voorheen.”

Tijd voor nieuwe horizonnen. Voor Bodegom niet meer in een trekkersrol, maar meer op de achtergrond. Ze draagt een bloeiende vereniging over die er ook financieel goed voor staat. Ze denkt dat er kansen zijn om de KunstKring Ruurlo nog bekender te maken in de Achterhoek, maar ook in het dorp zelf is er nog winst te behalen.

Kunst verbindt
“Ik weet dat er achter de voordeuren in Ruurlo ontzettend veel creativiteit schuilgaat.” Ze zou het geweldig vinden als die mensen hun werk van de keukentafel naar het KunstKring-atelier in het Kulturhus verplaatsen. “Kunst verbindt mensen met elkaar en het is goed om van elkaar te leren”, weet Bodegom. “Bovendien leven we in een onzekere wereld vol akeligheden. Samen van kunst en cultuur genieten is een mooie manier om de zinnen te verzetten.”

Nieuwe voorzitter gezocht
KunstKring Ruurlo is nu op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wie het stokje van Barbara Bodegom wil overnemen kan contact op nemen met voorzitter@kunstkringruurlo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant