Jongeren hoogheid Prins Edwin, Adjudant Gerd, Prins Stephan en Jongeren hoogheid Prinses Lotte (vlnr). Foto: Sandra Baars
Jongeren hoogheid Prins Edwin, Adjudant Gerd, Prins Stephan en Jongeren hoogheid Prinses Lotte (vlnr). Foto: Sandra Baars

G(een) steek veranderd

Cultuur

NEEDE – Het carnavalsseizoen is alweer even begonnen, maar de echte feestweek staat kort voor het losbarsten. Na een paar jaar gedwongen onthouding kon er dit jaar weer een nieuwe prins en adjudant worden gepresenteerd, de 44ste. Ze hadden eigenlijk tijdens het jubileumjaar 2021 hun opwachting moeten maken, maar door de coronaperiode werd dit uitgesteld.

Door Rob Weeber

Vanaf de benoeming in mei 2021 tot de bekendmaking was het soms nagelbijten om het geheim veilig te houden. “Het begint al met de benoeming. Eerst komen ze met een smoes aan de deur om te kijken of je thuis bent en daarna verschijnt de keuzecommissie die je doodleuk vraag of je de nieuwe prins wil worden”, legt Prins Stephan Kistemaker (52) de procedure uit. “Natuurlijk zeg je geen nee. Je bent je hele leven al lid van en actief voor de carnavalsvereniging. Dan is het een eer dat je gevraagd wordt.” Ook Adjudant Gerd Jansen (60) werd in het geheim benaderd. “De gordijnen gingen dicht thuis, zodat niemand wist wat er zich in de huiskamer afspeelde.”

‘Wi’j kri’jt d’r
gin genog
van!’

Het is niet standaard dat de keuzecommissie de adjudant kiest, dat gebeurt normaal door de prins. Maar vanwege het 44-jarig jubileum werd een uitzondering gemaakt. Na de instemming is het de uitdaging om alles voor de buitenwereld geheim te houden. “Daarom hielden we tot het naar buiten treden via de ‘geheime’ appgroep ‘Herman en Willemien’ contact met de keuzecommissie. We zijn redelijk bekend in het dorp en dan is het oppassen” licht Jansen toe. “Toen we onze kleding gingen uitzoeken, liepen er bekenden uit Neede in de winkel en dus konden we niet naar binnen. Die periode van geheimhouding duurt doorgaans niet zo lang, maar bij ons anderhalf jaar als gevolg van corona.” Beide heren kennen elkaar door en door en het voelde meteen goed toen ze aan elkaar werden gekoppeld. Samen bedachten ze het motto ‘Wi’j kri’jt d’r gin genog van!’ “We zijn gek op carnaval en feestjes en krijgen daar nooit genoeg van”, legt Jansen uit.

Slaapdorp
Het waarom voor het carnaval is eigenlijk een overbodige vraag. Kistemaker is het met de paplepel ingegoten. Zijn vader Dinand was in 1977 een van de oprichters van NCG de Vlearmuze. “Je groeit ermee op en wordt ermee besmet. Het genootschap is een soort gemeenschap, je bent met elkaar het gehele jaar bezig. Denk alleen al aan het bouwen van de wagens. Natuurlijk wordt er ook een biertje gedronken, maar carnaval is absoluut niet bedoeld als zuipfeest. Het is gewoon een mooi volksfeest, zo is het ook ontstaan. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit Neede. Zonder het carnaval zouden we echt een slaapdorp zijn”, lacht hij.

Alle leeftijden
Beiden hebben 1,5 week vrij genomen om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Het programma is vol en begint met een bezoek aan Gescher op 5 februari. Daarna volgen feestelijkheden als Toafel’n, Carnaval zonder Beperkingen, het Jongeren Carnaval, de sleuteloverdracht, Kinderoptocht en de Grote optocht op 19 februari. Na het dweilen op Rosenmontag is op dinsdag 21 februari de afsluiting van het seizoen met wederom de sleuteloverdracht aan burgemeester Joost van Oostrum. Het succes van het Needse carnaval is volgens beide heren vooral te danken aan de beslissing destijds om alle leeftijden erbij te betrekken. “Ik denk dat dit onze vereniging onderscheidt van andere,” licht Kistemaker toe. “Door de jongsten mee te nemen in het carnaval hou je opeenvolgende generaties binnen de vereniging.”

Gouden Alaaf
Naast de feestelijkheden is er ook maatschappelijke betrokkenheid. Ook deze is divers en omvat onder meer het uitreiken van de Gouden Alaaf voor de persoon of vereniging die zich onderscheidend heeft ingezet voor Neede. Dit jaar werd hij toegekend aan het echtpaar Annie en Gerrit Bruntink voor hun vele vrijwilligerswerk. Speciaal voor het 44-jarig jubileum staan nog twee incidentele handelingen op de agenda. Ten eerste krijgt het boslaantje achter de Ruwenhofstraat/Meijersweg een officiële ‘straatnaam’. Het verwijst tevens naar de plek waar ooit Café Meijers stond, de eerste residentie van NCG de Vlearmuze. Ten tweede wordt er een standbeeld onthuld op de plek voor het oude gemeentehuis aan de Oudestraat.

Verenigingsonderscheiding
Zoals gewoonlijk hebben de hoogheden een eigen onderscheiding laten ontwikkelen. Deze heeft voor het eerst de vorm van een vleermuis, een directe verwijzing naar de vereniging ‘Vlearmuze’. Verder staan er de namen van prins en adjudant op, het verkiezingsjaar en hun motto. Dat de hoogheden belangrijk zijn, laten ze duidelijk merken in hun proclamatie: ‘Ten eerste dat... De Raad van Elf ’n Prins en zien Adjudant bi’j elk evenement en uuttreden verwelkomt bi’j de betreffende locatie met ’n rode loper van minimaal ’n meter breed en dree meter lang. Dit zodat ’n Prins en ’n Adjudant op een waardige manier hun entree könt maak’n.’ Als het aan beide heren wordt, dan gaat er weer een mooi feest komen. Zij krijgen er geen genoeg van! Eigenlijk is er dus (g)een steek veranderd. Of wel?

Hoogheden Adjudant Gerd Jansen met echtgenoot Melanie (l) en Prins Stephan met echtgenote Angelique. Foto: Sandra Baars

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant