De Achterhookse Folkloredansers bakten hun traditionele nieuwjaarsrolletjes. Foto: Jan Hendriksen

De Achterhookse Folkloredansers bakten hun traditionele nieuwjaarsrolletjes. Foto: Jan Hendriksen 

Echt wintergevoel in de straten van Ruurlo

Cultuur

RUURLO – Een klein laagje sneeuw ontbrak, maar met een temperatuur rond het vriespunt voelde het weer zondag aan als een echte winterdag, tijdens de Reurlse Winterdag. Natuurlijk ontbraken de midwinterhoornblazers niet op deze derde adventszondag. Want sinds eerste advent (27 november) mogen de blazers het sonore geluid weer laten horen. En dat deden de hoornblazers van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers en die van de Adventsbloazers uit Groenlo -overigens een voor een deel ook uit Ruurlose blazers bestaande groep- dan ook volop. 

Door Jan Hendriksen

De Reurlse Winterdagcommissie had voor een aangenaam programma gezorgd. Talloze ondernemers en hobbyisten hadden vanaf het Julianaplein tot aan de Wiersseweg hun aanbod in kramen in de Dorpsstraat uitgestald. De gemengde gezelligheidskoren Schouder een Schouder uit Ruurlo en Efkes Anders uit Barchem traden respectievelijk in de Dorpskerk en op het Julianplein op. En in de tent op het Kerkplein speelde in de namiddag tot in de avond de Ruurlose band De Sleppers. 

Jammer was dat Dikkie Dik, bekend van de serie prentenboeken de kinderen niet doorlopend voorlas, zoals was aangekondigd, maar louter door de Dorpsstraat rondliep. Daar konden de kinderen dan wel weer bij een ‘Meet en Greet’ met Dikkie Dik op de foto. Ook konden de kinderen zich vermaken op enkele spectaculaire speelobjecten.

Vlam in de pan
De Ruurlose vrijwillige brandweer demonstreerde hoe men na een ongeval een auto ‘los knipt’ en hoe men bij het oliebollen bakken een ‘vlam in de pan’ moet bestrijden. Bij de stand van De Vrienden van Reurle die het jaarlijkse Ruurlose muziek-, spektakel- en theaterfestival Reurpop organiseert, konden de Reurlse Winterdag-bezoekers middels het Rad van Avontuur een prijsje winnen en kon men het welbekende ‘Oele’-drankje en allerlei andere Oele-artikelen kopen. De Achterhookse Folkloredansers bakten en verkochten de traditionele nieuwjaarsrolletjes en Amnestygroep Ruurlo had een prachtige verzameling boeken met onder andere romans, thrillers en kinderboeken te koop. Ook vroeg de groep aandacht middels een petitie aandacht voor het recht op demonstreren en deed men een oproep aan de autoriteiten van Qatar, om de families van de vele omgekomen arbeidsmigranten (tijdens de bouw van de stadions, hotels et cetera voor het WK voetbal) te compenseren voor het verlies van hun echtgenoot of zoon.

Winternachtfeest
Voorafgaand aan de Reurlse Winterdag vond zaterdagavond voor een bomvolle tent op het Kerkplein een Winternachtfeest plaats met muzikale medewerking van de band Wird Sind Spitze en DJ Martin. Met hun eigen bekende sound ‘streelde’ de vijfmansformatie van Wird Sind Spitze het grotendeels jonge feestlegioen.

De kinderen mochten met Dikkie Dik op de foto. Foto: Jan Hendriksen
De vrijwilligers van de Ruurlose brandweer demonstreerden hoe men een auto na een ongeval 'los'knipt'. Foto: Jan Hendriksen
Voor de kinderen waren er spectaculaire speelobjecten.
Tijdens de Reurlse Winterdag trad het koor Efkes Anders op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant