De jubilarissen Janna en Anton Hiddink (l) en Gerrit Hulshof samen met zijn vrouw Gerda (r) flankeren voorzitter Derk te Brinkhof van de Achterhookse Folkloredansers. Foto: Jan Hendriksen

De jubilarissen Janna en Anton Hiddink (l) en Gerrit Hulshof samen met zijn vrouw Gerda (r) flankeren voorzitter Derk te Brinkhof van de Achterhookse Folkloredansers. Foto: Jan Hendriksen

Gerrit Hulshof zestig jaar‘spölleman’ van Achterhookse Folkloredansers

Cultuur

RUURLO – Onafgebroken ondersteunt hij al zestig jaar lang muzikaal de folklore dansers van de Achterhookse Folkloredansers. En voor die unieke verbondenheid werd accordeonist Gerrit Hulshof (75) vorige week dinsdagavond tijdens de ledenvergadering van de folkloregroep in het onderkomen van de vereniging bij boerderij Brinkman gehuldigd. Zonder muzikale ondersteuning zouden de folkloredansers absoluut geen maat kunnen houden.

Door Jan Hendriksen

In 1937, bij de oprichting van de folkloregroep kende men nog geen platenspelers, cd’s en dergelijke. Bij alle repetities en optredens waren de muzikanten met hun accordeons van de partij. Deze traditie wordt nog altijd voortgezet. Ook nu nog is bij elke repetitie en bij elk optreden ten minste één van de muzikanten aanwezig. Vanaf de oprichting in 1937 tot heden hebben zestien ’spöllemannen’, zoals de muzikanten steevast worden genoemd, de dansers begeleid. In 1962 kwam de 15-jarige Gerrit Hulshof als muzikant bij de Achterhookse Folkloredansers. Hij speelde het eerste jaar samen met Jan Kerkwijk, Johan Kamperman en Anton Dimmendaal. 

In 1963 werd Gerrit Hulshof voor de leeuwen gegooid door als enige muzikant de groep te begeleiden tijdens een reis naar Oostenrijk. In 1964 kreeg Gerrit versterking van Jaap Geerligs, toen nog maar zestien jaar oud, die ook toetrad als muzikant van de Achterhookse Folkloredansers. Ook hij begeleidt nog steeds de folkloredansers tijdens repetities en optredens. Het tweetal wordt anno 2022 op gezette tijden aangevuld door Annette Wehning. In de gloriejaren van het bestaan van de Achterhookse Folkloredansers bestond de muzikantengroep zelfs uit vier muzikanten; Gerrit Hulshof, Jaap Geerligs, Geke Florijn en Norbert Solecki.

Veelzijdig
Gerrit Julshof is een veelzijdig persoon. Want naast accordeonist bij de Achterhookse Folkloredansers was de voormalige rundveehouder ook regisseur en acteur voor de Ruurlose toneelvereniging Steeds Beter en schrijver van diverse toneelstukken. En menigeen kent hem ook als bouwer van modelspoorbanen. Een hobby waaraan hij zijn hart had verpand evenals aan die van de folkloredansers. “Er zijn in den lande niet veel mensen die als lid hun vereniging zestig jaar trouw zijn gebleven. En daar mag Gerrit, maar mogen ook de folkloredansers, ontzettend trots op zijn”, zo sprak voorzitter Derk te Brinkhof van de Achterhookse Folkloredansers vorige week tijdens de huldiging. Uit handen van Te Brinkhof ontving Hulshof een gouden draagspeld.

Herinneringen
Gerrit Hulshof bewaart bijzondere en leuke herinneringen aan al die jaren dat hij actief is voor de folkloredansers. Hoogtepunten in al die zestig jaar vormen voor hem en zijn vrouw Gerda, die in 1977 lid werd, de diverse festivals die de Achterhookse Folkloredansers door de jaren organiseerden en de talloze buitenlandse reizen die men maakte. Gerrit: “In bijna alle West-Europese landen hebben we opgetreden en ook in voormalig Oost-Europa zijn we enkele malen geweest. En dat waren altijd prachtige uitstapjes. Zo heb ik in Italië op klompen tegen Turkse folkloredansers gevoetbald en kwam ik al eens te laat voor een ontbijt, omdat ik na een optreden te lang had ‘doorgezakt’ met Schotse dansers die de nodige whisky bij zich hadden!”

Bruidspaar
Naast Gerrit Hulshof werden vorige week ook Janna (77) en Anton (78) Hiddink tijdens de ledenvergadering in het zonnetje gezet. Het Ruurlose echtpaar is veertig jaar lid van de Achterhookse Folkloredansers. Naast het dansen was Janna vele jaren actief voor de kledingcommissie binnen de folkloregroep en bakt ze samen met Anton al vele jaren nieuwjaarsrolletjes (knieperkes) voor de folkloredansers. Deze worden onder meer tijdens de Ruurlose braderie, de winterdag en bij speciale activiteiten zoals onlangs bij de Slachtvisite in Barchem gebakken en verkocht. Derk te Brinkhof: “Jullie waren altijd van partij. Helaas vanwege gezondheidsproblemen lukt het dansen niet altijd meer. Maar met een optreden figureren jullie altijd nog als bruidspaar of presenteren jullie de authentieke folkloristische kleding.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant