Melvin, Erik en Jesse, talentenmakers van de Achterhoek. Foto: PR Beats The School

Melvin, Erik en Jesse, talentenmakers van de Achterhoek. Foto: PR Beats The School 

Achterhoekse Talentenmakers pakken door

Cultuur

ACHTERDHOEK - In februari van dit jaar startten drie talentenmakelaars in de Achterhoek: Melvin Dijkema, Erik Ramaker en Jesse Klein Entink. Ramaker werkt vanuit de Dru in Ulft, Klein Entink en Dijkema vanuit Boogie Woogie in Winterswijk. Het doel van de talentenmakelaars is jongeren in contact te brengen met muziek en hen te stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Elk van de talentenmakelaars heeft zijn eigen expertise. Voor Ramaker is dat pop. Voor Klein Entink, die ook bekend is onder zijn artiestennaam Zowo, is dat hiphop Melvin Dijkema is specialist op het gebied van EDM.

Door Sander Damen

Dijkema is opgeleid tot jongerenwerker. Hij werkte jarenlang in een vergelijkbare functie in Deventer. “Daarbij ging het om projecten die als doel hadden talenten op het gebied van cultuur te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld zelf muziek maken”, vertelt Dijkema. “Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe nu artiesten als Snelle en Pjotr zich ontwikkelden.”

Talent ontwikkelen
Naast jongerenwerker is Dijkema ook een ervaren producer van dancemuziek. Dat hij zich nu met zijn achtergrond als jongerenwerker richt op het herkennen en ontwikkelen van talenten komt mede door zijn eigen ervaringen.

“Ik was als kind veel op straat”, vertelt hij. “Laat ik het zo zeggen: als ik eerder op mijn talenten beoordeeld was, had ik minder problemen ervaren in mijn ontwikkeling tot volwassene.” Dijkema’s talent was muziek maken en dat talent heeft hij zelf ontwikkeld. Nu gebruikt hij dat om dat van andere jongeren te ontwikkelen.
“Dat doen we onder meer door op bezoek te gaan bij scholen”, zegt Dijkema, “We zijn al bij Pronova, Schaersvoorde en de Internationale Schakelklas geweest. Ook organiseren we evenementen als De dag van de Achterhoekse popmuziek van afgelopen zaterdag en starten we op 29 november met een inloopavond, de Eastwavesessies, waar jongeren, onder begeleiding van Jesse, alles kunnen leren over muziek maken en produceren, teksten schrijven, foto’s en videoclips maken en dergelijke. We hebben hier ook een mooie studio waar jongeren hun muziek kunnen maken.”


‘Express Yourself’ Gerrit Komrij College
Op 25 november komen leerlingen van havo4 en vwo4 van het Gerrit Komrij College voor het project ‘Express Yourself naar Boogie Woogie. “Dit project vond altijd in het Gerrit Komrij College plaats, maar nu gebeurt dat voor het eerst hier in Boogie Woogie”, licht Dijkema toe. “Ruim honderd leerlingen volgen dan workshops die door plaatselijke en regionale organisaties en professionals gegeven worden. Er zijn workshop rap, produceren, singer-songwrite acteren fotografie, Zuid-Amerikaanse percussie en Penta verzorgt een aantal dansworkshops. Leerlingen kiezen twee workshops die ze willen volgen. Op kleinere schaal hebben we zoiets op Koningsdag gedaan voor leerlingen van groep 8. Bij de onderbouw en de kaderopleiding van het GKC gaan we nog kijken wat de behoefte is. Dat Express Yourself voor het eerst niet in het Gerrtit Komrij College plaatsvindt, is omdat we hier bij Boogie Woogie alle ruimte en middelen hebben om deze workshops te geven. Daarnaast denken we dat het voor de creativiteit goed is als leerlingen er even ‘uit’ zijn. Ook hopen we dat jongeren als ze eenmaal binnen zijn geweest makkelijker nog een keer terugkomen.”

Neveneffect
Als jongeren de smaak van het muziek maken te pakken hebben, kunnen ze door Dijkema aan ook contacten geholpen worden om hun talenten te ontwikkelen. “Een belangrijke organisatie daarbij is Poppunt Gelderland”, licht Dijkema toe. “Ze hebben daar een aantal programma’s rondom dancemuziek waar jongeren aan kunnen deelnemen. Ze worden dan begeleid door professionals.”

Het belangrijkste doel van de talentenmakelaars is jongeren in contact te brengen met muziek en ze helpen hun talent te ontwikkelen. “Een neveneffect kan zijn dat jongeren een goede vrijetijdsbesteding vinden waardoor ze uit de problemen blijven”, zegt Dijkema. “Bij het bezoeken van de scholen viel het me eerlijk gezegd tegen hoeveel jongeren zich met muziek bezighouden. Ik vind dat jammer want aan het maken van muziek zitten zoveel positieve kanten. Je kan je gevoelens er in kwijt, je leert beter schrijven en lezen, doet sociale contacten op en het is goed voor je ontwikkeling.”

Programma’s
In de praktijk blijkt De Achterhoek wel een groot werkgebied voor drie makelaars, constateert Dijkema: “Nu we meer naar buiten treden, merken we dat er een aanzuigende werking volgt. We krijgen verzoeken uit de hele Achterhoek. Zelfs Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap is geïnteresseerd. We willen in de hele Achterhoek realiseren wat we hier in Winterswijk neerzetten. We gaan dan ook programma’s en projecten ontwikkelen die door anderen uitgevoerd kunnen worden.”

Wie mee wil doen aan de Eastwavesessies of in contact wil komen met de talentmakelaars kan zich melden via www.instagram.com/talent_farm/.

Talentenmakers Melvin en Jesse. Foto: PR Beats The School

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant