Boerderij 't Hiddink aan de Wiersseweg in Ruurlo. Foto: Boerderijenstichting Achterhoek

Boerderij 't Hiddink aan de Wiersseweg in Ruurlo. Foto: Boerderijenstichting Achterhoek 

Verzoeken tot monumenten-status boerderij ‘t Hiddink

Cultuur

RUURLO – Erfgoedvereniging Heemschut heeft middels een brief aan het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de monumentencommissie van gemeente Berkelland een verzoek ingediend om boerderij ‘t Hiddink aan de Wiersseweg 70 in Ruurlo aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Zeer recent werd ‘t Hiddink door de Boerderijenstichting Achterhoek (BSA) uitgeroepen tot de ‘Mooiste boerderij in de Achterhoek’. BSA ondersteunt ook de aanvraag van ‘t Hiddink tot aanwijzing tot gemeentelijk monument. 

Door Jan Hendriksen

“Indachtig de doelstellingen ter bescherming van cultuurmonumenten en landschap in Nederland, waardoor wij als belanghebbend dienen te worden aangemerkt, vragen wij als Heemschut Gelderland en de Boerderijenstichting Achterhoek (BSA) de aandacht voor het volgende. Door de eigenaren zijn wij op de hoogte gebracht van de ernstige bedreiging van de historische boerderij ‘t Hiddink grenzend aan het bosgebied de Meene. De gemeenteraad van Berkelland heeft de Meene aangewezen voor een nieuw te bouwen sporthal en het voornemen uitgesproken om de voetbalvelden ook naar dit gebied te verplaatsen. Hierbij zou de boerderij gesloopt moeten worden. Om dit te voorkomen hebben de eigenaren op 1 november 2022 de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd voor de boerderij. Ook is gevraagd de biotoop van het erf te beschermen en niet te gaan bouwen in de directe omgeving van het boerderijcomplex”, zo schrijft Erfgoedvereniging Heemschut in de brief aan het college van B & W, de gemeenteraad en de monumentencommissie van de gemeente Berkelland. De brief dient ter nadere onderbouwing van de aanvraag. Heemschut en de BSA bezochten onlangs de boerderij en het erf van ‘t Hiddink. De vakjury van de BSA heeft de boerderij namelijk vorige maand verkozen tot mooiste boerderij in de Achterhoek voor het jaar 2022.

Erfgoed
De geschiedenis van boerderij ‘t Hiddink, die bewoond wordt door familie Swienink, gaat terug tot 1494. In 1650 wordt het als eigendom vermeld van het geslacht Van Heeckeren tot Kell die op kasteel Ruurlo woonden. Het blijft in bezit van deze familie tot in het begin van de 20ste eeuw. Het erfgoed is vanaf 1650 bewoond door diverse generaties van de families Hiddink, Hilferink en Kerkwijk. De luiken dragen nog de kleuren van het kasteel en de familie van Heeckeren. De huidige eigenaren hebben de boerderij met het erf in de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd en verduurzaamd met behoud van de authentieke kenmerken. Zij tekenden in voor de verkiezing van de mooiste boerderij in de Achterhoek 2022, uitgeschreven door de (BSA) en wonnen de eerste prijs. ‘Hiddink scoorde het hoogst op de set van acht criteria die door de BSA waren opgesteld: cultuurhistorisch, architectonisch, bouwhistorisch, ensemble, landschappelijk, beleving en duurzaamheid. Ook de familie Swienink heeft een verzoek ingediend om hun woonboerderij ook tot gemeentelijk monument aan te wijzen.

Onjuistheden
Wethouder Arjen van Gijssel van gemeente Berkelland laat in een reactie weten dat er feitelijke onjuistheden in de tekst van de brief staan. “Op 28 juni 2022 heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen waarbij onder andere besloten is om locatie de Meene in Ruurlo aan te wijzen als nieuwbouwlocatie voor een sporthal met als uitgangspunt vier zaaldelen en waarbij wordt gekeken naar een situering van de sporthal die een komst van VV Ruurlo niet onmogelijk maakt. Van de sloop van de boerderij is op geen enkele wijze sprake. Wij kennen de aanvraag van de familie Swienink om de woonboerderij aan te wijzen als gemeentelijk monument met de onderbouwing van de aanvraag door Heemschut en de Boerderijenstichting Achterhoek. De aanvraag wordt op reguliere wijze behandeld”, aldus de wethouder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit