Genomineerden en juryleden van de categorie Nederlandstalige gedichten bij het Poëziefestival Gelselaar, met in hun midden winnaar Paul De Bruyne uit Antwerpen (met groene bloes) en rechts naast hem wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland, die de eerste prijs uitreikte. Foto: PR
Genomineerden en juryleden van de categorie Nederlandstalige gedichten bij het Poëziefestival Gelselaar, met in hun midden winnaar Paul De Bruyne uit Antwerpen (met groene bloes) en rechts naast hem wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland, die de eerste prijs uitreikte. Foto: PR

Belg Paul De Bruyne wint op Poëziefestival Gelselaar

Cultuur

GELSELAAR - Paul De Bruyne uit Antwerpen heeft met het gedicht Bezette taal in de categorie Nederlandstalige gedichten de poëziewedstrijd gewonnen bij het Poëziefestival Gelselaar. Het thema dit jaar was ‘mijn taal’. Als een waar feest van de taal werd het festival zaterdagavond gevierd in het kerkje van dit Achterhoekse dorp. Een wereldwijde verbinding was er via een livestream voor onder andere deelnemers uit Zuid-Afrika (Afrikaans) en Duitsland (Nedersaksisch).  

“Het gedicht van onze nummer één zou al ijzersterk zijn geweest voordat Rusland delen van Oekraïne annexeerde, maar het heeft daardoor wel extra lading gekregen”, sprak Sander Grootendorst namens de jury. Wethouder Arjen van Gijssel van gemeente Berkelland reikte de Belgische winnaar de door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning uit, die dit jaar de eerste prijs vormt.

Aanklacht tegen verschraling
In de categorie Nedersaksische gedichten was de hoogste eer voor Jaap van der Molen uit Zwolle, met het gedicht ‘n Oale jas, geschreven in het Gronings. De jury, die sprak bij monde van Diana Abbink, las hier min of meer een aanklacht in tegen ‘een toonemmende verschraling van taal en spraoke’.

In de categorie Nederlandstalige gedichten werd Annet Zaagsma uit Uithuizen met Satijnstaal in plooien tweede en Thomas Theisens uit Waalre met Tilburg-Winsum derde. Ook in de streektaalcategorie werd de grens overschreden. De jury zette Heinrich Siefer uit Cloppenburg in Duitsland met het gedicht Alleen – ahn Spraak, in het Oldenburger Platt, op de tweede plaats. De derde plaats was voor de Achterhoekse dichter Joop Hekkelman uit Gorssel (bestemming).

Opwarming aan elkaar
De zelf ook dichtende wethouder Van Gijssel beperkte zich niet tot de prijsuitreiking, maar hield ook een gloedvol verhaal over dichters, de in 2019 overleden Ruurlose streektaaldichter Wim Bluemers en over poëzie. Hierbij haakte hij in op de Appeldag in Gelselaar, waaruit ook het poëziefestijn is ontstaan: “Zo delen we de dag, en de oogst van appels en pennenvruchten. De wereld is koud en guur, maar wij warmen ons aan elkaar in deze knusse kerk, met moderne verbinding naar de hele wereld. In het dorp Gelselaar. Hier gebeurt altijd wat, want dit is Ganzegat.” Het muzikale duo Ellen Tackenkamp en Bennie Waanders droeg met zang en muziek met een hoog poëtisch gehalte ook bij aan de warme sfeer op het Gelselaarse feest.

Het aantal deelnemers aan de poëziewedstrijden was dit jaar zeer hoog. Zo werden 169 Nederlandstalige gedichten ingezonden (waarvan er tien werden genomineerd), uit alle hoeken van het taalgebied, 34 Nedersaksische gedichten (acht genomineerd), enkele streektaalgedichten van elders (één genomineerd), een paar Afrikaanse (twee genomineerd) en één Fries gedicht. De twee jurygroepen oordeelden dat de ‘verzamelcategorie’ te divers was, ook kwalitatief en kwantitatief te smal voor toekenning van een eerste prijs. De genomineerden droegen in Gelselaar zelf hun gedicht voor, deels via een ingezonden filmpje. De livestream is nog te zien op de site van de organisatie: www.stichtingportfolio.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant