De Poolse jongeren net voor hun vertrek naar het volgende festival, in België. Foto: Jan Hendriksen

De Poolse jongeren net voor hun vertrek naar het volgende festival, in België. Foto: Jan Hendriksen 

Poolse folkloredansers topattractie tijdens ‘Reurlse Zommerdagen’

Cultuur

Song Dance ensemble ‘Krakus’ uit Krakau te gast in Ruurlo

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De Achterhookse Folkloredansers hebben in hun inmiddels 85-jarig bestaan al heel wat internationale folkloredansers over de vloer gehad tijdens menig festival die men organiseerde. Vanuit bijna alle continenten zijn er wel eens dansgroepen in ’Hartje Achterhoek’ geweest. En ook tijdens de braderieën waren de laatste twee decennia talloze malen folkloristen uit het buitenland te gast in Ruurlo. Al dan niet op doorreis in Europa naar een ander festival. Zo ook vorige week tijdens de 41ste editie van de braderie en folkloredag van de Achterhookse Folkloredansers.

Ditmaal waren 29 jonge Poolse studenten die deel uitmaakten van het Song Dance Ensemble Krakus uit Krakau vier dagen te gast in Ruurlo. Ze werden grotendeels onder gebracht bij tien gastgezinnen voordat men vrijdag op doorreis ging naar België. Naar mening van menig gastgezin waren er nimmer gasten, die zo ontzettend ‘hartelijk’ en ‘dankbaar’ waren. Maandagavond werden de jongens en meiden in de leeftijdscategorie tussen de twintig en vijfentwintig jaar bij het onderkomen van de Ruurlose folkloredansers, aan de Borculoseweg bij boerderij Brinkman, ontvangen. Dinsdag stond er voor de gasten een stadswandeling en enkele optredens in Deventer op het programma. Woensdagmorgen werd er opgetreden voor de bewoners van het Bundelingpark (De Schoven en De Garven) en ‘s middags trad de groep maar liefst driemaal tot groot enthousiasme van het publiek op tijdens de folkloredag. Krakus, het oudste Poolse studenten folklore ensemble werd in 1949 opgericht aan de AGH University of Science and Technology. Tegenwoordig zijn onder de leden van Krakus studenten van verschillende universiteiten van Krakau, die houden van volksdans en muziek die kan worden uitgedrukt in één van de drie groepen: ballet, koor en orkest. Het ensemble voert originele en authentieke Poolse volksdansen uit, die artistiek worden getransformeerd en zijn aangepast aan het podium. Zo ook in Ruurlo, want het podium in de tent op het Kerkplein en die in de muziekkoepel boden bijna onvoldoende ruimte voor alle dansers een danseressen.

Enthousiast
Gedurende de zeventig jaar van zijn bestaan heeft Krakus ongeveer 4700 concerten gegeven in Polen en in het buitenland en de programma’s zijn niet alleen enthousiast ontvangen in Europa, maar ook in Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Gedurende deze tijd heeft het ensemble meer dan 170 concertreizen gemaakt. Bovendien heeft het ensemble talrijke prijzen in de wacht gesleept, zowel op Poolse als op internationale festivals. De dansen en liederen, vergezeld van prachtige kleurrijke klederdrachten uit verschillende regio’s, toonden de rijkdom van de traditionele cultuur en de schoonheid en verscheidenheid van de regio’s van Polen. Het was dan ook een genot om deze mensen vorige week te mogen ontvangen, zo lieten Jan en Truus Hissink namens de gastgezinnen weten. Zij zijn al vele jaren een vast gastgezin voor buitenlandse dansers/muzikanten.

Klootschieten
Donderdagmiddag maakten de Poolse jongeren kennis met de aloude Oost-Nederlandse volkssport: klootschieten. Onder leiding van vijf ervaren leden van de Ruurlose klootschietvereniging ‘t Broek maakte men een sportief klootschietrondje over de Berenschotweg en de Goudvinkendijk in ‘t Ruurlose Broek. Donderdagavond werd gezamenlijk bij het clubgebouw van de Achterhookse Folkloredansers met de gastgezinnen en alle medewerkers aan de braderie en folkloredag van een uitgebreid buffet genoten en werden de gastgezinnen door de dansers op een prachtig kleurrijk boek van de dansgroep getrakteerd. Vrijdagmorgen werd er afscheid genomen en koerste de Poolse folkloregroep richting het Belgische Sint Nicolaas voor deelname aan een internationaal festival.

Woensdagmorgen werd er opgetreden voor de bewoners van het Bundelingpark en ‘s middags driemaal tijdens de folkloredag. Foto: Johan Braakman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant