Na twee loze openluchtspeljaren was het prachtig verscholen Borculose openluchttheater t Galgenveld afgelopen weekeinde en is het in de komende dagen weer het domein voor een openluchtspel. Foto: Jan Hendriksen
Na twee loze openluchtspeljaren was het prachtig verscholen Borculose openluchttheater t Galgenveld afgelopen weekeinde en is het in de komende dagen weer het domein voor een openluchtspel. Foto: Jan Hendriksen

Herkenbare hedendaagse ontwikkelingen op plattelandserf

Cultuur

Publiek geniet volop van openluchtspel ‘Generatie vol Sensatie’

Door Jan Hendriksen

BORCULO – Het ‘loopt’ richting middernacht. Na een staande ovatie kijkt algeheel regisseur Gerrit Kers op het ‘horecaplein’ na afloop van de tweede voorstelling van het openluchtspel ‘Generatie vol Sensatie’ in openluchttheater ’t Galgenveld, onder het genot van een biertje in zijn hand, vol genoegen terug op de voorstelling. “Iedereen zat goed in zijn rol. En het beoogde doel om het publiek een ongedwongen en een humorvolle avond te bezorgen is meer dan geslaagd.” En inderdaad, het publiek genoot met volle teugen. 

Na twee loze openluchtspeljaren was het prachtig verscholen Borculose openluchttheater afgelopen weekeinde weer het domein voor een openluchtspel onder leiding van Gerrit Kers.

Na ruim twaalf jaar had Kers als regisseur de handdoek weer opgepakt. Tot aan 2010 had hij namelijk ook vele jaren de leiding. En het was weer vertrouwd. Borculoër Kers had samen met regieassistent Arjan Meulenveld uit Ruurlo en alle medewerkers alles uit de kast gehaald.
De acteurs waren zeer tekstvast. Op het erf van de boerderij van de familie Huisman speelde zich het spel af met moderne voertuigen en de regelmatig rinkelende mobiele telefoons. Auto’s, trekkers, fietsen, een scooter en een Amerikaanse oldtimer. Ze kwamen allemaal het erf van familie Huisman opstuiven. In het openluchtspel ‘Generatie vol Sensatie’ wordt het alledaagse leven neergezet op de boerderij van de familie Huisman in de Achterhoek, anno 2022. Het werd een interessant en humorvol stuk over de ontwikkelingen in de huidige melkveehouderij met al haar problemen, zoals de stikstofcrisis, Natura 2000, landbouwgrond die in zonnepaneelvelden verandert, windmolens, illegale drugslabs en het door import verdwijnende naoberschap. Alles kwam aan bod, waarbij niet alleen serieuze zaken een rol speelden, maar humor ook een groot aandeel had.

Demente Oma Stina (gespeeld door Nienke Schroer) geeft behoorlijk wat deining en legt tevens een behoorlijke claim op de hele familie. Vader Freek (Jan Dijkman) en moeder Agnes (Gerry Dollekamp) proberen als dragers van het gezin het geheel samen met hun (schoon)vader Gerhard (Frits Weernink) in goede banen te leiden. Vader Freek met zijn onwillige knie heeft aangegeven dat hij rond zijn 65ste wilde stoppen met het melkveebedrijf. Twee zonen, Rob (Otto Scholman) en Dennis (Sebastian Hulshof) hebben allebei ambitie om het ouderlijk bedrijf over te nemen. Echter er zijn nog wel eens wat meningsverschillen.

De zonen Rob en Dennis en dochter Dian (Rianne Broshuis) met hun vrienden hebben ook een ontmoetingsplek bij een keet op het erf, waar ze regelmatig bij elkaar komen om te chillen, te kletsen en feestjes te vieren. Buurman Hendrik (Kees de Jeu) met zijn uitermate nieuwsgierige en bemoeizuchtige vrouw Bertha (Hilda Haselberg), die zich steevast al fietsend (Bertha) of lopend naast de fiets (Hendrik) voortbewegen, zijn nog wat van de oude stempel. Toch is het buurman Hendrik die uiteindelijk met een hele belangrijke mededeling komt. Het is voor Freek en Agnes Huisman de tijd rijp om het stokje over te dragen aan de nieuwe generatie. Hoe een en ander zich ontwikkelt, verklappen we natuurlijk niet. Iedereen kan dat woensdagavond 20 juli, vrijdagavond 22 juli of zaterdagavond 23 juli komen bewonderen in het openluchttheater ‘t Galgenveld. Aanvang alle avonden 20.00 uur. Bij eventuele slechte verwachte weersomstandigheden wordt op de dag van de voorstelling tussen 17.00 uur en 17.30 uur de beslissing genomen over het al dan niet doorgaan. Uitwijkdatums zijn donderdag 21 juli en zondag 24 juli.

Kaartverkoop
Kaarten in de voorverkoop kosten 12,00 euro per stuk. Kaarten aan de kassa 15,00 euro. Kinderen t/m 12 jaar half geld. Pinnen aan de kassa is mogelijk.
voorverkoopadressen zijn: Tabak en Wijn en Zo Gea Berendsen, Veemarkt 4 in Borculo, TIB Borculo, Hofstraat 5 in Borculo, Everwennink, Leeuwerikstraat 4 in Ruurlo, Tabakorie Rona, Oudestraat 6 in Neede.
Telefonisch kan men kaarten bestellen bij Jo Nekkers, tel. 06 83185322. Voor alle avonden zijn nog kaarten beschikbaar. Maar op = op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo