De voorstelling 'De rattenvanger van Ruurlo' werd verzorgd door ruim zestig kinderen. Foto: Carolien Tesselhof
De voorstelling 'De rattenvanger van Ruurlo' werd verzorgd door ruim zestig kinderen. Foto: Carolien Tesselhof

Bijzondere productie op bijzondere locatie Muzikale theatervoorstelling in het ‘FlowCenter’

Cultuur

RUURLO – De gezamenlijke productie van drie verenigingen was niet eerder vertoond. Maar ook de locatie waar de muzikale theatervoorstelling ‘De Rattenvanger van Ruurlo’ zondagmiddag werd uitgevoerd was heel bijzonder. Voor de allereerste keer werd namelijk voor een openbaar plaatselijk optreden gebruikgemaakt van het ‘FlowCenter’ van Bronkhorst High-Tech BV in Ruurlo. Een perfect sfeervolle locatie waar maar liefst driehonderd stoelen waren klaargezet voor de theatervoorstelling. Die waren zondagmiddag alle bezet, tijdens de uitverkochte voorstelling. Het ‘FlowCenter’ zou in de toekomst zomaar eens vaker kunnen worden gebruikt voor plaatselijke (culturele) evenementen. Want Bronkhorst staat daar, mits in goed overleg, voor open.

Door Jan Hendriksen 

Het was een bijzondere muzikale theatervoorstelling waarbij muziek, dans, theater en zang samenkwamen in één productie. In ’De Rattenvanger van Ruurlo’ werd het bekende verhaal verteld door middel van muziek, dans, zang en theater. Het verhaal werd gebracht door de jeugd van de Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust in samenwerking met Danthé danstheater uit Ruurlo/Lichtenvoorde en het Ruurlose kinderkoor Sing-a-Song. De voorstelling werd verzorgd door ruim zestig kinderen. Het bekende verhaal van de rattenvanger was in een eigentijds jasje gestoken en speelde zich dit keer in Ruurlo af. De leden van Danthé danstheater verzorgden de dans en het theaterspel. Sophia’s Lust zorgde uiteraard, aangevuld met het kinderkoor, voor de muzikale omlijsting. Er werden bekende en herkenbare nummers ten gehore gebracht, zoals ‘Money, Money, Money’ van Abba, ‘Theme song Game of Thrones’, ‘Dance Monkey van Tones and I’ en ‘Als het avond is’ van Suzan en Freek. Naast de afwisseling tussen de verschillende disciplines, waren er meerdere momenten waarop juist de samenwerking tussen de verschillende disciplines werd opgezocht. Dit zorgde voor één geheel: een verfrissende voorstelling.

Initiatief
De muzikale theatervoorstelling ‘De Rattenvanger van Ruurlo’ was een initiatief van KMV Sophia’s Lust. Het bestuur van Sophia’s Lust wil namelijk alle kinderen en jongeren binnen de gemeente Berkelland een muzikaal podium bieden. Veel jongeren vinden aansluiting bij de plaatselijke muziekvereniging (slagwerk en blazers). Echter, de jeugd die piano, keyboard of een snaarinstrument bespeelt, kon voorheen niet meedoen, omdat deze instrumenten normaliter niet in een harmonieorkest passen. Het bestuur van Sophia’s Lust vond dat een gemiste kans en bracht hier twee jaar geleden verandering in. “Alle kinderen en jongeren moeten een muzikaal podium krijgen, ongeacht het muziekinstrument”, zo liet jeugdcoördinator Marrit Groot Severt van Sophia’s Lust zondagmiddag voor aanvang van de voorstelling weten.

Verbindend
Daarnaast bestond de wens om de samenwerking op te zoeken met meerdere (culturele) disciplines al langer. Zo werd twee jaar geleden het idee voor ‘De Rattenvanger van Ruurlo’ geboren. Om het project te kunnen realiseren waren er gesprekken met Culturije en het Naoberfonds Berkelland. Zij vonden het project verbindend en vernieuwend en boden financiële ondersteuning. Dit gaf het bestuur de mogelijkheid om de plannen nader uit te werken. Zo konden er onder andere arrangementen voor de unieke bezetting op maat worden geschreven door Dorien Jansen Venneboer, tevens de dirigent van het jeugdorkest.

Lovende reacties
De voorstelling werd goed door het publiek ontvangen en lovende reacties volgden na afloop van de voorstelling. Zo’n grote muzikale theatervoorstelling door kinderen en jongeren was tot nu toe ongekend in Ruurlo. Het was een groot succes waar men in de toekomst mogelijk nog meer van zal horen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo