Toneelvereniging Irene in betere tijden toen men nog voor volle zalen van café Heutinck in Mariënvelde speelde. Foto: PR.

Toneelvereniging Irene in betere tijden toen men nog voor volle zalen van café Heutinck in Mariënvelde speelde. Foto: PR. 

‘Doek valt’ voor Toneelvereniging Irene

Cultuur

Opnieuw verdwijnt een Ruurlose toneelgroep

RUURLO/MARIENVELDE – Na 76 jaar jaar houdt toneelvereniging Irene op te bestaan. De toneelvereniging afkomstig uit de Ruurlose buurtschap Heurne en vernoemd naar Prinses Irene (1939), dochter van oud-koningin Juliana en prins Bernard, kampte de laatste jaren al met een tekort aan actieve leden. De coronapandemie gaf de definitieve duw tot opheffing van de vereniging die in 1946 haar levenslicht zag in de buurtschap tussen Ruurlo en Mariënvelde. 

Door Jan Hendriksen

Door de terugloop van het aantal actieve leden van de nog 38 leden tellende vereniging kon Irene het niet langer bolwerken. Met pijn in het hart werd begin deze maand tijdens de ledenvergadering besloten tot opheffing. Sommige leden zoals secretaresse Elly Bats waren al vele decennia betrokken bij de vereniging. Ruurlo was in het verleden zeer rijk geschakeerd aan toneelverenigingen. Maar de spoeling wordt steeds dunner. Irene is inmiddels namelijk de vijfde Ruurlose toneelvereniging die sinds 1988 is opgeheven. In dat jaar verdween namelijk Kunst na Arbeid van de toneelplanken. In 1992 volgde de opheffing van Ontspanning door Inspanning (ODI), gevolgd door de toneelgroep van de Kerst Zwartschool (1996) en ‘t Dorpstoneel in 2016. Er zijn momenteel nog twee ‘officiële’ toneelverenigingen actief in Ruurlo: Tot Nut en Genoegen, opgericht in 1945 en beter bekend als ‘t Brooks Toneel en Steeds Beter (Bruils Toneel) dat in 1945 haar levenslicht zag in buurtschap De Bruil. Daarnaast zijn nog twee ‘toneelgroepen’ in Ruurlo actief. Die van plattelandsjongerenorganisatie Jong Gelre en van de Stichting Volksfeest Veldhoek die respectievelijk voor een revue in het najaar en voor een toneeluitvoering tijdens het Veldhoeksfeest eind september zorgen. De opheffing van Irene kwam niet als een verrassing. “Het tekort aan actieve leden werd de laatste jaren opgevangen met ondersteuning van leden van andere verenigingen. Zo stroomden na de opheffing van ‘t Ruurlose Dorpstoneel in 2016 een aantal leden van deze vereniging bij Irene in. Maar steeds was het ‘bedelen’ om een volwaardige groep bij elkaar te verzamelen om een geschikt blijspel of klucht in te kunnen studeren”, zo verklaart voorzitter Nico Bats van Irene.

Nico Bats kreeg de genen van het toneelspel ‘doorgespeeld’ van zijn moeder Elly Bats die in het verleden de ‘fluisterdame’ van Ruurlo werd genoemd omdat ze voor diverse toneelverenigingen als souffleuse optrad. “Het is jammer dat het zo gelopen is maar corona, het sluiten van café Heutinck in Mariënvelde en het te geringe aantal actieve leden hebben Irene de das omgedaan. Wel moet ik zeggen dat we, nadat vorig jaar café Heutinck zijn deuren had gesloten, we in de ruimte van de nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde een nieuwe geschikte speellocatie hadden gevonden. De stichting die dit gebouw beheert, zag het wel zitten dat we onze toneelvoorstellingen hier zouden opvoeren”, aldus Nico Bats. 

Schenken
Financieel ging het Irene wel voor de wind. Er stond nog een leuk batig saldo op de bankrekening. Dit gaat men aan een tweetal goede doelen schenken: te weten het Kika Fonds en het Oranje Cultuurfonds. Ook zijn er nog enkele toneelzaken zoals coulissen in bezit. Heeft iemand hiervoor belangstelling dan kan men contact op nemen met Nico Bats, tel. 06-12153271 of via het e-mailadres keerltjen@hotmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant