In het Kulturhus in Ruurlo was in de grote zaal een expositie ingericht van een werk van alle bijna negentig deelnemende kunstenaars Foto: Jan Hendriksen.

 In het Kulturhus in Ruurlo was in de grote zaal een expositie ingericht van een werk van alle bijna negentig deelnemende kunstenaars Foto: Jan Hendriksen. 

Atelierroute Berkelland kent grote variatie

Cultuur

RUURLO – “Stel u niet ten doel om in twee dagen alle negentig kunstenaars en alle 54 locaties te bezoeken. Dat is onmogelijk. Dus hak de route in stukjes en maak een keuze.” Zie hier het nadrukkelijke advies van de organisatoren van de Atelierroute Berkelland die afgelopen weekeinde op beide pinksterdagen plaatsvond. En als men toch van alle kunstenaars werk wilde zien was het goed om het Kulturhus in Ruurlo te bezoeken want daar was in de grote zaal een expositie ingericht van een werk van alle bijna negentig deelnemende kunstenaars.

Door Jan Hendriksen

Het was zaterdagavond ook het Kulturhus waar de aftrap werd gegeven van de derde editie van de Berkellandse Atelierroute. Nadat voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo bijna alle negentig deelnemende kunstenaars welkom had kunnen heten, was het wethouder Gerda ter Denge van gemeente Berkelland, die de Berkellandse Atelierroute officieel opende door een gordijn vanuit de foyer naar de grote zaal te verwijderen. Ter Denge roemde de samenwerking en de verbinding die de atelierroute met zich meebrengt. “Men kan kennismaken met kunst in de meest brede zin van het woord. Van keramiek, schilderijen, tekeningen tot beeldhouwwerk. Er is van alles te zien en te bewonderen en dat alles van hoge kwaliteit. En de kunstenaars vertellen daar met veel passie over.”
De variatie en het aantal ateliers dat kon worden bezocht, was inderdaad ongekend groot. En het was inderdaad ondoenlijk om ze allemaal gedurende de twee pinksterdagen te bezoeken. Hoewel, als alle ateliers op een afstand waren gevestigd zoals aan de Burgemeester van Tuyll van Serooskerkenweg in Ruurlo dan was men een heel eind gekomen. Daar lagen op minder dan honderd meter afstand van elkaar maar liefst drie ateliers waar in totaal vijf kunstenaars exposeerden. Te beginnen op huisnummer 16 waar Riny Slütter in de tuin een keur van olieverf schilderijen had tentoongesteld.  Ze was als kind al erg geïnteresseerd in tekenen en schilderen en dat is haar hele leven zo gebleven. De natuur was haar belangrijke inspiratie bron. In de periode dat ze een gezin had met drie dochters en een drukke baan was er niet altijd ruimte voor maar het bleef haar boeien. Toen het gezin minder tijd in beslag nam, kwam ze meer in de gelegenheid om haar teken- en schildertalenten verder uit te bouwen. Ze nam deel aan verschillende workshops om ervaring op te doen met diverse technieken en materialen. Door deze ervaringen vond ze haar richting waar ze verder in wilde namelijk olieverf. En dat was afgelopen weekeinde volop te zien in haar werken.

Grote belangstelling
Iets verder op huisnummer 24 waren in de tuin en het tuinhuisje drie verschillende kunsttechnieken te bewonderen. Lieneke Bosch uit Barchem was als keramiste te gast bij Wil en Cees de Waard. Wil had als wolviltster haar werken achter in de tuin in een tuinhuisje uitgesteld. Haar man Cees had als houtdraaier een overzicht van zijn werk uitgestald op een aantal tafels. Het drietal was verrast over de grote belangstelling voor de route. “Gisteren hebben meer dan honderd bezoekers over de vloer gehad en vandaag zitten we al op 85 bezoekers”, zo liet Cees rond drie uur tweede pinksterdag weten, toen het dreigde te gaan regenen.

Teleurgesteld
Dat was voor Christien van den Dries – Steenbeek reden om haar patchwork en quilten op huisnummer 26 naar binnen te halen. Er prijkte dan ook iets later een bordje in de tuin dat door de weersomstandigheden de patchwork en quilten naar binnen waren gehaald waar ze op een grote hoop op de bank waren gelegd en niet meer te bewonderen waren. Christien baalde. “Helaas het is niet anders”, zo verzuchtte ze teleurgesteld. De Ruurlose legde uit dat patchwork het aan elkaar naaien van vaak geometrische stukjes stof is. “Kleurkeuze en contrasten zijn daarbij heel belangrijk. Quilten is het ‘doorpitten’ van de drie lagen: top, vlies en achterkant. Patchwork en quilten kan zowel met de hand als met de naaimachine gebeuren. Maar als ze met de hand zijn gemaakt, zijn de vaak meer waard.”

Christien van den Dries – Steenbeek had haar patchwork en quilten in de tuin opgehangen totdat de regen spelbreker werd en ze naar binnen moesten worden gehaald. Foto: PR.
Wethouder Gerda ter Denge van de gemeente Berkelland opende de Berkellandse Atelierroute officieel door een gordijn vanuit de foyer naar de grote zaal in het Kulturhus te verwijderen. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant