De eerste Achterhoekse beurtbalkjes in supermarkt Plus Stam. Foto: PR
De eerste Achterhoekse beurtbalkjes in supermarkt Plus Stam. Foto: PR

Plus Stam in Ruurlo heeft de primeur in de Achterhoek

Cultuur

RUURLO – De reacties van het winkelend publiek waren zeer enthousiast. “Een prachtig initiatief met herkenbare uitdrukkingen die je niet meer dagelijks hoort”, zo laat een klant zaterdagmorgen weten als zij de boodschappen op de band van één van de drie bemande kassa’s legt. 

Door Jan Hendriksen

Supermarkt Plus Stam in Ruurlo was vorige week de eerste supermarkt in de Achterhoek waar de Achterhoekse beurtbalkjes werden gepresenteerd. Vanaf nu vraag je niet meer waar het brood ligt, maar ‘waor de stoete’ ligt. Dat is de bedoeling van de streektaaldeskundigen van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), de IJsselacademie, het Twentehoes, de Stellingwarver Schrieversronte, Centrum voor Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en het Huus van de Taol. Door in het hele Nedersaksische taalgebied beurtbalkjes te introduceren in de streektaal, willen ze dat mensen vaker in aanraking komen met hun eigen moedertaal en het hopelijk meer gaan spreken. Beurtbalkjes worden in de supermarkt gebruikt voor het scheiden van de boodschappen op de kassaband. “Hoe mooi is het als mensen door leuke streektaalteksten op de beurtbalkjes met elkaar in gesprek gaan? Het liefst in het dialect natuurlijk”, vertelt ECAL-streektaalfunctionaris Marije Stomps uit Ruurlo. De bedoeling is dat de beurtbalkjes gratis in supermarkten door het hele Nedersaksische gebied worden verspreid. Van Groningen en Drenthe, via de Stellingwerven tot in Overijssel, op de Veluwe en in de Achterhoek. Op de Achterhoekse beurtbalkjes staat onder meer ‘Tied veur ’n präötjen?’, ‘Weerkommen’ en ‘A’j tied van laeven hebt’. De Drentse streektaalorganisatie het Huus van de Taol legde de beurtbalkjes vorig jaar januari al in bijna veertig supermarkten.  

Enthousiast
Ondernemer Pieter Stam van Plus Stam, zelf afkomstig uit Amsterdam en nu woonachtig in Ruurlo, was direct enthousiast over de actie. “Ik kan het Achterhoeks zelf niet goed uitspreken, maar het is een mooie manier om in te burgeren.” Naast enthousiaste reacties van het winkelend publiek was er ook veel belangstelling van de toegestroomde regionale en landelijke pers. Inmiddels hebben twintig supermarkten in de Achterhoek zich aangemeld voor de dialect buurtbalkjes. Het ECAL heeft nog een aantal beurtbalkjes op voorraad. Supermarkten die ze ook graag op de kassaband willen leggen, kunnen zich hiervoor aanmelden via m.stomps@ecal.nu.

Een aantal van de beurtbalkjes met Achterhoekse teksten. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant