Warmbloedige Sinti-jazz van Feigeli Prisor Jazz Band in synagoge van Borculo. Foto: Ad van de Water

Warmbloedige Sinti-jazz van Feigeli Prisor Jazz Band in synagoge van Borculo. Foto: Ad van de Water

Warmbloedige Sinti-jazz in synagoge van Borculo

Cultuur

BORCULO - De fameuze Feigeli Prisor Jazz Band betreedt zondag 22 mei het muziekpodium in de synagoge van Borculo. De band speelt in een compleet nieuwe bezetting. Naast Feigeli Prisor, virtuoos leadgitarist, zijn neef Sendela Schäfer op slaggitaar voor de ritmische basis onder Feigeli’s solo-werk en z’n gevoelige ballads. En met bassist/basgitarist Peter Krynen, een oude rot in de wereldwijde jazzscene. Zij vormen samen de ideale mix voor een spetterende muzikale middag. De synagoge, Weverstraat 4, is vanaf 13.30 uur geopend, het concert begint om 14.00 uur. De toegangsprijs is 20 euro inclusief koffie/thee, donateurs betalen 17,50 euro.

Na bijna een half leven van excellent gitaar spelen is de Nederlandse virtuoos Feigeli Prisor (1964) een levende legende, trouw aan de eeuwenoude Sinti-traditie van het doorgeven van hun inspirerende, emotionele muziek aan een jongere generatie. Vrienden en collega’s kennen hem als een ware meester van de gypsy-gitaar, maar geleidelijk heeft zijn naam een groter internationaal publiek bereikt. Als kind trok de bescheiden meester zich regelmatig terug in de eenzaamheid van de stille bossen rondom het kampje waar de Prisors leefden. Op z’n veertiende kreeg hij z’n eerste Busato, de meest gewilde gitaar van Gypsy Jazz-spelers, luisterde aandachtig naar z’n fameuze voorgangers en creëerde geleidelijk een eigen persoonlijke solo-stijl. Feigeli werd verliefd op Mala Schäfer en verhuisde vanwege haar naar de Sinti-gemeenschap in Gerwen. In het Gerwense kampje aan de Bosweg – ook bekend als de Europese hoofdstad van de Gypsy Swing – werd hij omringd door de allerbeste Sinti- muzikanten. Onder hen Waso Grünholz, de peetvader van de Gypsy Swing in Nederland en Stochelo Rosenberg. 

Originaliteit
Feigeli leerde snel en binnen de kortste keren leidde hij z’n eerste band onder eigen naam. Zijn aanwezigheid en intensieve betrokkenheid bij de Django Reinhardtfestivals in het Franse Samois bezorgden hem elk jaar meer Europese erkenning. Feigeli’s eerste platen werden goed ontvangen door critici en publiek in Nederland en daarbuiten. Zijn cd ‘Fetela’, uitgebracht in 2012, werd door de internationale vakpers hoog geprezen om z’n originaliteit, z’n swing en z’n vlekkeloze productie. Het gaat niet om vingervlugge virtuositeit alleen. Deze gitarist speelt met toewijding, loepzuiver, subtiel en met een uitgesproken gevoel voor de melodie. Na succesvolle optredens in clubs en op festivals onder andere International Gipsy Guitar Festival (Gossington UK) in West-Europa toonde zijn band in 2012 voor de eerste keer z’n onmiskenbare talenten op het Sziget Festival in Budapest.

Inschrijven door storting op de rekening van de Stichting Synagoge Borculo: NL39 RABO 0145 3905 19 o.v.v. de programma-activiteit, het aantal personen en het e-mailadres. De bevestiging per mail geldt als toegangsbewijs. Voor meer informatie, ook over alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant