Sandra Thie met haar winnende zelfportret. Foto: PR
Sandra Thie met haar winnende zelfportret. Foto: PR

Sandra Thie houdt lezing tijdens Good Looking in Ruurlo

Cultuur

Sandra Thie houdt lezing tijdens Good Looking in Ruurlo

RUURLO - Scheveningse Sandra Thie (1970) is de winnaar van De Nederlandse Portretprijs 2021/2022 met haar expressieve, depressieve zelfportret. De jury sprak van ‘eenzaamheid en stille paniek’ in de gezichtsuitdrukking, twee eigenschappen die uitstekend aansloten bij de actualiteit van toen, de coronapandemie. Zij gaat in Ruurlo een lezing houden rondom het thema portretschilderen.

Door Rob Weeber

Thie tekent al sinds haar vroege jeugd en ontdekte gaandeweg haar fascinatie voor mensfiguren en ogen. Het resulteerde in portretkunst met een duidelijke verwijzing naar de impressionistische stijl. “Mijn portretten kenmerken zich door mijn ‘snelle’ penseel. Soms strijk ik maar een laag verf op het doek. Het resultaat is een wat grove schildertechniek waarbij het van dichtbij minder scherp is. Ik wil met die ene penseelstreek het licht en de schaduw vangen in het gezicht, de expressie vangen. Bovendien werk ik naar de randen van het schilderij toe steeds abstracter.”

Zelfportret geeft gemoedstoestand weer
Naast het portretschilderen is Thie pas sinds 2018 bezig met het zelfportret, maar vast van plan om hiermee door te gaan. Het volgende zelfportret is voor de tentoonstelling van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio in Den Haag, waarvan ze lid is. Om mee te kunnen doen, moet ze een nieuw werk maken. “Met afstand en liefde naar jezelf kijken, moest ik leren terwijl dit bij derden absoluut niet het geval is. Daar overheerst eerder de mooie kant. Bovendien wil een derde niet in iedere gemoedstoestand afgebeeld worden.” De wens is iedere twee jaar een zelfportret te maken en daarmee haar eigen ‘ontwikkeling’ te laten zien. Een en ander hangt echter ook af van de drukte met het werk in opdracht.

Draw2Start
Een bijzonder project is Draw2Start, een metafoor voor ‘weer beginnen met je leven’. Thie wil met haar tekenproject onder meer verbinding maken tussen mensen, begrip kweken voor de situatie waarin vluchtelingen leven en mensen weer plezier bieden. Op het moment geeft ze tekenles aan Oekraïense kinderen en moeders die in Nederland opgevangen worden.

Haar lezing zal ook over de kunst van het portretteren gaan, de maakwijze en de manier van kijken naar. “Ik geef ook schilderlessen en daarin leer ik mijn cursisten hoe ze kunnen kijken. Je kunt op verschillende manieren een portret maken. Interessant is om te ontdekken waar de maker mee bezig is en waar hij of zij naar zoekt in het portret. We hebben het dan over zaken als licht en donker en perspectief. Ik schilder bijvoorbeeld nooit een portret met het licht aan de voorzijde. Dan loop je het gevaar dat het te plat overkomt.”

De lezing wordt gehouden op zondag 22 mei om 14.30 uur in de Dorpskerk van Ruurlo. Aanmelden kan via: info@goodlookinginRuurlo.nl.


www.sandrathie.nl

Sandra Thie in haar atelier. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo