Portret Jeanne te Dorsthorst. Foto: PR

Portret Jeanne te Dorsthorst. Foto: PR

Kunstzinnige workshops portret maken in Ruurlo

Cultuur

RUURLO - De mensen achter de tentoonstelling ‘Mathilde’ zijn erin geslaagd een nieuwe fraaie expositie in Ruurlo te organiseren: ‘Good Looking in Ruurlo’. Een kleine zeventig portretkunstenaars, 54 kunstschilders en dertien beeldend kunstenaars, tonen vanaf 14 mei hun werken in het centrum van het dorp. Het merendeel was deelnemer aan de afgelopen twee edities van ‘De Nederlandse Portretprijs.’

Ruurlo ontpopt zich de laatste jaren meer en meer als ‘kunstdorp’, niet in de laatste plaats door de inspanningen van de KunstKring Ruurlo. Hoewel de KunstKring niet bij de organisatie van ‘Good Looking in Ruurlo’ betrokken is, wil ze wel het moment versterken met activiteiten rondom de expositie. Daarom heeft ze twee deelnemers aan de expositie uitgenodigd om een workshop te geven voor geïnteresseerden. Achtereenvolgens komen kunstschilder en portrettist Gabriëlle Westra en keramist Jeanne te Dorsthorst naar Ruurlo. Westra begeleidt de deelnemers in het schilderen van een portret, Te Dorsthorst hanteert voor dat doel de klei.

Jeanne te Dorsthorst
Keramist Jeanne te Dorsthorst begon als fotograaf, maar legde zich na het volgen van de driejarige keramistenopleiding aan de SBB in Gouda toe op het werken met klei. Zij is een van de deelnemers aan de expositie Good Looking in Ruurlo en maakte speciaal daarvoor een keramisch portret, genaamd ‘Vlinder’. Het is gemodelleerd naar een foto van een van de deelnemers aan haar workshops. “Het portret van de betreffende kleindochter liet me na het zien ervan niet meer los. Ze had een bijna transparant gezichtje en mooie grote ogen. Dat bleef door mijn hoofd fladderen, vandaar de titel van dit werk.”

Beelden moeten echt zijn
Haar eigen werk kan betiteld worden als figuratieve, handgevormde keramiek. Het onderwerp is meestal een algemeen mensfiguur die qua vorm en expressie als het ware een eigen verhaalt vertelt. Juist het meegeven van een expressie is volgens Te Dorsthorst een van de belangrijkste basisvoorwaarden voor het maken van een goed portret. “Tijdens mijn werk als fotograaf leerde ik hoe je naar uitdrukkingen in het gezicht moet kijken, een onmisbare eigenschap ook voor elke keramist die gezichten boetseert. Ik heb ook twee jaar een cursus portretteren gevolgd bij beeldend kunstenaar Cees Willemsen. Hij had de gewoonte een model midden in de ruimte te zetten waar je eerst tien minuten naar moest kijken voordat je begon. Ik wil dat mijn beelden ‘echt’ zijn en hen iets meegeven dat beklijft, maar daarvoor moet je wel weten waar je naar moet kijken.”

Geen lucht in klei
Het leren kijken naar iets zal ook deel uit maken van haar tweedaagse workshop ‘portret boetseren’. De deelnemers nemen zelf een portretfoto mee die wordt vergeleken met een afbeelding van een anatomisch perfect gevormd gezicht. Zo leren ze zien waar hun eigen afbeelding verschilt van het ideale voorbeeld. Daarna wordt met klei een ruwe vorm van het portret opgebouwd, compleet met rondingen en gezichtsvlakken. Op de tweede zaterdag wordt het portret geperfectioneerd, onder meer door het aanbrengen van ogen, mond en wenkbrauwen.
“Je leert heel veel van de vergelijking met het ideale portret, bijvoorbeeld over de stand van de ogen en specifieke karakterlijnen in het gezicht. Ik probeer ook iets over de techniek van het werken met klei mee te geven. Zo is het belangrijk dat het werkstuk uitgehold wordt en er voor het bakken geen lucht in de klei opgesloten zit. Tijdens het bakproces namelijk krimpt de klei. Eventueel aanwezige lucht echter niet en dat kan dan scheurtjes veroorzaken.” Na de workshop blijven de kunstwerken nog enkele weken achter in Haarlo om te drogen en af te bakken.

Programma workshop
Het volledige workshopprogramma ziet er als volgt uit: ontvangst op zaterdag 21 mei om 10.00 uur in het Kulturhus in Ruurlo. Na de koffie volgt een bezoek aan de expositie ‘Good Looking in Ruurlo’. De lunch wordt in het Kulturhus gehouden, maar daarna vertrekt het gezelschap naar het atelier van Te Dorsthorst in Haarlo. De tweede zaterdag, 28 mei, zal geheel in Haarlo worden doorgebracht. De kosten voor de tweedaagse workshop bedragen 140 euro en zijn inclusief entree expositie, lunch op de eerste dag, alle materiaal en afbakkosten. Het aantal deelnemers is gemaximeerd op acht.

Jeanne te Dorsthorst brengt deelnemers aan de workshops de fijne kneepjes bij. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant