Cinebieb, in de Berkellandse bibliotheekvestigingen. Foto: PR
Cinebieb, in de Berkellandse bibliotheekvestigingen. Foto: PR

Filmprogramma CINEbieb Berkelland weer van start

Cultuur

BERKELLAND - De filmvrijwilligers van CINEbieb staan al te trappelen om weer actief te mogen zijn. De versoepelingen van de maatregelen betekenen dat ook de filmavonden weer van start kunnen gaan. Wel met nog wat minder plekken, aangezien de huidige maatregelen uiteraard in acht worden genomen. Daarnaast is het reserveren verplicht: www.oostachterhoek.nl/cinebieb. 

In september staan de volgende filmvertoningen op het programma in de Berkellandse vestigingen: Lazzaro Felice; The Father; A White, White Day; Woman at War.
Op donderdag 3 februari, vanaf 19.30 uur (let op, afwijkende aanvangstijd), is in Bibliotheek Neede ‘Lazzaro Felice’ te zien. Lazzaro is een jonge boer die in het dorpje Inviolata op het Italiaanse platteland woont. Het leven is daar al eeuwenlang onveranderd gebleven, de markies buit de boeren uit en deze profiteren van de goedwillige Lazzaro. Alles verandert wanneer Lazzaro bevriend geraakt met Tancredi, de zoon van de markies, die hem laat kennismaken met de moderne wereld.

Op vrijdag 11 februari, vanaf 20.00 uur, vertoont Bibliotheek Borculo ‘The Father’. The Father is een fascinerend portret over een hoogbejaarde, dementerende man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Voor zijn rol in The Father kreeg Anthony Hopkins als oudste winnaar ooit een Oscar voor Beste Acteur. 

In de vestiging in Eibergen draait op woensdag 16 februari (aanvang om 19.30 uur) de film ‘A White, White Day’. De norse politiechef Ingimundur probeert de dood van zijn vrouw te verwerken (of liever: te vergeten) door een nieuw huis te bouwen en zoveel mogelijk tijd met zijn kleindochter door te brengen. Tot hij begint te vermoeden dat zijn vrouw een jarenlange affaire onderhield met een dorpsgenoot en alle opgekropte emoties uiteindelijk tot uitbarsting komen. Intelligente – en opvallend spannende – karakterstudie vol wonderschone beelden van de IJslandse natuur. Hoofdrolspeler Sigurdsson (Of Horses and Men) is fantastisch als alfaman die nooit heeft geleerd om over zijn gevoelens te praten, en daar uiteindelijk de prijs voor betaalt.

Bibliotheek Ruurlo is eind februari aan de beurt. Daar draaien de CINEbieb-vrijwilligers op vrijdag 25 februari de film ‘Woman at War’. De 49-jarige Halla leidt een gevaarlijk dubbelleven: publiekelijk is ze een sympathieke koordirigent, heimelijk een beruchte eco-terrorist. Wanneer ze de kans krijgt een kind te adopteren, staat ze voor een dilemma: blijven strijden voor Moeder Aarde, of zelf het moederschap omarmen?
Buitenissig IJslands feelgooddrama van de maker van festivalhit Of Horses and Men (2013) is weer erg onderhoudend en prachtig gefilmd, met een fraaie hoofdrol van Geirhardsdóttir. De toon is knap getroffen: het absurdisme staat ontroering en diepgang niet in de weg.

Reserveren
In elke deelnemende vestiging liggen boekenleggers met het complete programma. Wie het totale overzicht van alle films wil zien, kan terecht op www.oostachterhoek.nl/cinebieb. Toegangskaarten voor de films zijn te koop op bovengenoemde website. De toegangsprijs is 6 euro, leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek krijgen een euro korting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo