Janneke Olthof wil met persoonlijke verhalen taboes doorbreken. Foto: Kimberley van der Zande
Janneke Olthof wil met persoonlijke verhalen taboes doorbreken. Foto: Kimberley van der Zande

Janneke Olthof gaat strijd met hokjesgeest aan

Cultuur

EIBERGEN/REGIO - Ze is creatief en actief als art director en set designer binnen de theater- en filmwereld. Daarnaast werkt ze in een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Mede als gevolg van haar werk merkt ze dat er nog steeds vooroordelen bestaan over mensen die op een of andere manier afwijken van de mainstream. 

Door Rob Weeber

De Eibergse Janneke Olthof (36) zette een reisorganisatie op voor mensen met een verstandelijke beperking, maar de coronapandemie haalde daar een streep door. Het vervolg werd ‘De Toverstudio’, een bedrijf waarmee ze haar creativiteit op andere vlakken etaleerde, onder meer in de theater- en filmwereld. Ze weet inmiddels haarfijn wat haar voor ogen staat, ze wil ‘haar verbeeldingskracht inzetten om diversiteit te normaliseren en daarmee de wereld een beetje inclusiever te maken.’

Olthof speelde toneel bij het Winterswijks Muziektheater, maar haar belangstelling ging eigenlijk meer naar het decor en de rekwisieten uit. “Ik mocht in september 2019 de vormgeving voor een muziektheaterproductie in het Openluchttheater Hertme in Twente doen en dat was ontzettend leuk. Daarnaast heb ik in november 2019 met de set dressing geholpen voor het project van filmmaker Jelle Kleinhesselink ten behoeve van 48Hours. In dergelijke projecten kan ik mijn creativiteit kwijt en dat gevoel vormde de basis voor mijn nieuwe doel, het optekenen van persoonlijke verhalen van mensen die op een of andere manier het gevoel hebben dat ze in een bepaald hokje gestopt worden door anderen.”

‘De wereld
is in mijn
ogen een
grote
circustent’


Met de verhalen wil ze de taboes doorbreken die nog steeds bestaan. “De wereld is in mijn ogen een grote circustent met clowns in alle kleuren”, stelt ze. “Iedereen heeft een unieke bijdrage aan deze wereld en dat wil ik laten zien. Ik hoop daarmee alle vooroordelen en taboes te kunnen bespreken en bestrijden, zodat mensen zich lekker voelen met wie of wat ze zijn. Weg met de hokjesgeest!” Het liefst wil zij de opgehaalde verhalen verbeelden in foto, film of theaterstuk. Een mooi voorbeeld van dergelijke initiatieven vindt ze het jeugdprogramma Het Klokhuis dat bepaalde taboeonderwerpen uitvergroot en zo aan de kaak wil stellen. Ze is niet van plan om zelf achter de camera te gaan staan, maar wil projecten van de grond tillen. “Ik hoop straks een mooie documentaire te kunnen maken die bijvoorbeeld als educatieve film kan dienen.”

Persoonlijk verhaal
Olthof roept mensen uit de gehele Achterhoek op om hun persoonlijke verhaal met haar te delen. Iedereen die met bepaalde gevoelens worstelt of bang is voor reacties van anderen wordt opgeroepen vooral te reageren. Reacties kunnen worden verstuurd naar: e-mail janneke@detoverstudio.nl of www.facebook.com/detoverstudio.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo