Kunstschilder Marian Merk met haar boek ‘Schilderen voor thuis’. Foto: Rob Weeber
Kunstschilder Marian Merk met haar boek ‘Schilderen voor thuis’. Foto: Rob Weeber

Kunstschilder Marian Merk geeft corona kleur

Cultuur

VORDEN/DOETINCHEM - De culturele sector wordt zwaar getroffen door coronamaatregelen, dat zal niemand zijn ontgaan. De nadruk in het dagelijkse nieuws echter ligt vooral op museum, theater en bioscoop. Maar daarachter zit nog een grote groep verborgen die nauwelijks aandacht krijgt, kunstenaars die beroepsmatig aan het werk zijn. Een ervan is kunstschilder Marian Merk uit Vorden. Zij maakte van de nood een deugd, ontwikkelde schilderlessen voor thuis en bundelde haar lesvoorbeelden in het boek ‘Schilderen voor thuis.’

Door Rob Weeber

Merk (1950) werd geboren in Doetinchem en was al in haar jeugd gek op tekenen. Haar vader schilderde ook, waaronder een broche. “Omdat ik die broche verloor, ben ik zelf gaan schilderen,” legt ze uit. “Maar naar de kunstacademie mocht ik niet. Dat deed ik pas toen ik 25 was.” Ze kreeg les van Philip Kouwel en volgde daarna diverse masterclasses van grote namen als Cornelis le Mair, Alexander Savin en Teresa Oaxaca. “Zij hebben me naast de drang naar perfectie ook het oog voor de ambachtelijke techniek bijgebracht. Schilderen is een constante zoektocht naar perfectie in vorm en kleur, of je nu een portret, een stilleven of een landschap schept.”

‘Twee keer
hetzelfde
onderwerp
schilderen
kan ik niet’

Haar stijl omschrijft ze als klassiek realisme, hedendaagse onderwerpen op traditionele wijze geschilderd. Ze wil zich niet toeleggen op een onderwerp, maar schildert afwisselend landschappen, portretten en stillevens. “Ik hou van afwisseling en kleur. Twee keer hetzelfde onderwerp schilderen kan ik niet. Als ik een landschap heb gemaakt, dan moet ik daarna een ander onderwerp kiezen. Voor kleur geldt eigenlijk hetzelfde. Als ik een schilderij in hoofdzakelijk blauw heb gemaakt, kies ik voor het volgende werk een andere kleur. Verder schilder ik liever vrouwen dan mannen. Vrouwen komen beter uit de verf door bijvoorbeeld het gebruik van opvallende en kleurrijke kleding en sieraden.” Ze werd ooit gevraagd voor ‘Sterren op het doek’ en schilderde actrice Anne-Wil Blankers. Daarnaast deed ze in 2019 met een portret van Mathilde Willink mee aan de Ruurlose expositie ‘Mathilde – van muze tot mythe’.

Boek ‘Schilderen voor thuis’
Sinds 2001 heeft Merk haar eigen schilderschool. Door de corona-lockdown echter moest ze gedwongen sluiten. In die tijd schilderde ze kleine werkjes en fotografeerde ze. Vervolgens stuurde ze de foto’s per e-mail naar haar leerlingen, met uitleg over hoe het werk was opgebouwd. Zo konden de lessen thuis doorgaan. “De bedoeling was niet dat ze mijn werkjes moesten naschilderen, maar door de uitleg over zaken als techniek en kleur- en penseelkeuze konden ze verder met hun eigen onderwerpen. Het gaat vooral om leren kijken en daardoor beter worden.” Toen de schilderijtjes af waren, bedacht ze zich dat een bundeling ervan in een boek een mooie vervolgstap kon zijn. En zo kwam het boek ‘Schilderen voor thuis’ tot stand. Ook in het boek beschrijft ze precies hoe de werkjes tot stand zijn gekomen.

Verdachte van inbraak
Saillant detail is dat het voorwoord door de bekende Nederlandse kunstschilder Henk Helmantel is geschreven. Merk kent Helmantel vanaf 2000, toen ze zijn galerij bezocht. Ze dwaalde lang door de ruimte, gefascineerd door de werken en vooral ook door de achterliggende techniek. Toen er later een inbraak had plaatsgevonden, zag men haar als verdachte omdat ze daar zolang was gebleven en wellicht de boel had verkend. Uiteraard was het misverstand snel opgelost. Het contact is daarna gebleven.

Het boek ‘Schilderen voor thuis’ is te verkrijgen via Marian Merk, info@marianmerk.nl. De aanschaf bedraagt 34,50 euro exclusief verzendkosten.

Werk van kunstschilder Marian Merk. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo