Kasteel Huize Ruurlo. Foto: PR

Kasteel Huize Ruurlo. Foto: PR

Kasteel Ruurlo misschien wel mooiste kasteel van Nederland

Cultuur

Ook kasteel Vorden en Huis Verwolde genomineerd in ANWB-verkiezing

Door Jan Hendriksen

RUURLO/VORDEN/LAREN - Kasteel Ruurlo, kasteel Vorden en Huis Verwolde zijn door de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB genomineerd voor de titel ‘Wat is de allermooiste kasteel van Nederland’. Voor deze verkiezing heeft de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vijftig kastelen geselecteerd, die allemaal aan de gestelde criteria voldeden.

Dat het er vijftig zijn geworden heeft vooral te maken met toegankelijkheid. De kastelen moeten namelijk ‘makkelijk’ toegankelijk zijn voor dagjesmensen, een middeleeuwse oorsprong hebben, een rijksmonument zijn en een (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren hebben.
Kastelen zijn versterkte bouwwerken die in de middeleeuwen werden gebouwd. Zo ook die in Ruurlo, Vorden en Laren. Verdedigingswerken waar de adellijke bewoners zich veilig terug konden trekken in tijden van nood. Stoere gebouwen zijn het. Met dikke muren, kloeke torens en kantelen rijzen ze op uit het landschap. Vaak omringd door luisterrijke tuinen en parken met bijzondere bouwsels zoals een ijskelder, duiventoren, schelpengrot of doolhof. De ophaalburg over de slotgracht is de poort naar de mooiste verhalen over excentrieke bewoners, glorietijden en verval. Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen en meer dan vijftig daarvan kan men bezoeken.

Noorden en oosten
De meeste kastelen werden gebouwd in het noorden en oosten van ons land. In Groningen praten ze ook wel over borgen, in Friesland over staten of stinsen en in Overijssel en Drenthe noemen ze het havezaten. Extra versterkte kastelen worden ook wel burcht of slot genoemd. Na de Middeleeuwen (en de opkomst van het buskruit) werden veel kastelen verbouwd tot buitenplaats omdat de verdedigingsfunctie was verdwenen.
De buitenplaatsen die in Utrecht, Holland en Zeeland het landschap sieren (bijvoorbeeld langs de Vecht of de Utrechtse Heuvelrug) hebben een andere ontstaansgeschiedenis. Ze werden in de zeventiende en achttiende eeuw gebouwd door rijke burgers die een fijne plek wilden om de stad te ontvluchten. Hoewel deze huizen lijken op kastelen hadden ze geen enkele verdedigingsfunctie. Deze buitenplaatsen, hoe mooi ook, doen niet mee aan de verkiezing ‘Allermooiste kasteel van Nederland’.

Stemmen
Tot en met 6 maart kan er worden gestemd via onderstaande website. Als de top vijf bekend is, is het woord aan de jury bestaande uit Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit). Zij kiezen uit de top vijf het kasteel dat zich het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ mag noemen. De winnaar wordt 6 juni bekendgemaakt op de Dag van het Kasteel.


anwb.nl/eropuit/formulier-allermooiste-kastelen

Huis Verwolde in Laren. Foto: PR
Kasteel Vorden. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant