Afbeelding

Oerend Smart | Zo gewoon is dat niet

Opinie

Echt nieuw, anders, dat is echt heel moeilijk. Eigenlijk is alles al een keer gedaan. Misschien herken je dat wel, dat je denkt dat je iets slims hebt bedacht. Of iets moois. En dan blijkt iemand anders het al te hebben gedaan. Toch is dat wat we willen. Misschien is ‘we’ helemaal niet op jou van toepassing. Dan daag ik je bij deze uit om het ook een keer te proberen. En nee, je hoeft niet direct iets geweldigs te bedenken waar de mensheid beter van wordt. Je kunt ook klein beginnen.

In Lichtenvoorde is al een paar maanden een fotowedstrijd aan de gang: het Perfecte Plaatje Lichtenvoorde. Bijna dertig amateurfotografen wagen zich aan lastige opdrachten. In corsodorp Lichtenvoorde was de vorige opdracht, hoe kan het ook anders, fotografeer een dahlia. Maar het was wel wat moeilijker dan dat: de deelnemers werd gevraagd om de dahlia abstract, oftewel onherkenbaar, in beeld te brengen. En dat bleek nog niet zo makkelijk. Er zaten prachtige beelden tussen, technisch sterk of heel creatief. Maar wat mij weer duidelijk werd: iets zo laten zien dat het echt van jou is en het originele concept (van een bloem in dit geval) overstijgt is ontzettend moeilijk. Het vraagt tijd, aandacht, creativiteit en waarschijnlijk heel veel doen. Of geluk hebben.

Datzelfde herken ik in Groenlo waar momenteel de Grolse Wanten Weken worden gehouden. Het originele breipatroon van de Grolse want (een handschoen) is enkele jaren geleden toegevoegd aan de lijst met Nationaal Immaterieel Erfgoed. Het blauw-rood-witte breipatroon heeft veel weg van de bekende Noorse patronen, maar is echt uniek. En om zoveel mogelijk aandacht aan dit ambacht te geven gaat er belangstelling uit naar het breiwerk, maar is er ook aan lokale kunstenaars gevraagd hun eigen werk te maken met dit patroon als basis. Ik vind dat razend knap! Het is namelijk super moeilijk om echt iets nieuws te maken waarin het origineel te herkennen is, maar dat ook echt een eigen handtekening heeft.

Kunstenares Natasja Scharenborg is al jaren bezig om het patroon naar haar hand te zetten. Ze verwerkt afgeleide vormen in prints op t-shirts, tassen en voor aan de muur. En ze doet dat heel verdienstelijk. Ondertussen herken ik haar eigen Grolse Wanten-stijl. Wat ook kunstig is: ze heeft een eigen concept ontwikkeld gebaseerd op het oude patroon. En ik denk, of weet wel zeker, dat juist haar nieuwe vorm heeft bijgedragen aan meer aandacht én waardering voor het originele breiwerk. Want als je iets nieuws wilt maken, blijkt ook hoe sterk een goed ontwerp is. Het Grolse Wanten-motief is niet voor niets Nationaal Immaterieel Erfgoed.

En alles wat we als gewoon of vanzelfsprekend zien, zoals ook de dahlia die herkenbaar is uit duizenden, wint aan kracht wanneer we er letterlijk eens bij stil staan. Doe eens net als de fotografen in Lichtenvoorde of de kunstenaars in Groenlo: kies een onderwerp dat je aandacht heeft en maak er echt jouw vorm van. Ik kijk ondertussen uit naar de finalefoto’s van het Perfecte Plaatje Lichtenvoorde: zo inspireren de deelnemers mij om weer anders te kijken en krijg ik nog meer waardering voor alles wat zo gewoon lijkt.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant