Oerend Smart | Koffie to go

  Column

De lockdown levert veel nieuwe initiatieven op. Sommige mogen van mij blijven. Zoals de maaltijdboxen met producten van lokale ondernemers, de driegangen-afhaalmenu’s die mij in een handomdraai veranderen in een chefkok en de koffie to go.

Nu weet ik wel dat alles deze dagen voelt als een uitje. En dat dat ‘straks wanneer alles weer gewoon is’ waarschijnlijk niet meer zo is. Maar de koffie to go lijkt eindelijk Nederland te veroveren. En met name voor de Achterhoek is dat echt nieuw. De bakjes stationskoffie en de duizend soorten bij Starbucks hebben ons nooit bereikt. Niet heel erg hoor, want als liefhebber van goede koffie vond ik die op het station niet de beste. En bij de hippe koffietent sta ik eerst een kwartier te kijken naar een bord met koffienamen die ik niet ken en heb ik geen idee welke ik zal kiezen. Als de keuze vervolgens gemaakt is ga ik met een te grote beker naar buiten en heb ik moeite met de laatste slokken.

Nu heeft elke plaats wel een afhaalpunt. En heel vaak met iets extra’s waar wat extra liefde in is gestopt. Bij Haak & Hoek, waar ik vanuit Groenlo heerlijk naartoe wandel, wordt het raam van de keuken geopend. In de vensterbank staan potjes tomatenchutney uit eigen tuin. Het past net in mijn jaszak, waardoor ik ook thuis geniet van de moestuin van Jony. De verse pompoenmuffin eet ik ter plekke op, waarna ik weer voldoende energie heb voor de terugweg. Het levert bovendien een glimlach en vrolijk contact op met de andere wandelaars die ook staan te smullen.

Vanuit Groenlo loop ik ook naar Beneman in Vragender. Mooie afstand voor een korte pauze. Terwijl ik wacht op m’n koffie, komen een moeder en dochter een wandelroute halen en stopt een auto voor een paar hapjes. Tijdens mijn wandeling terug denk ik aan al die andere plekken waar ik al koffie dronk tijdens deze lockdown. Bij de Heikamp in Ruurlo kon ik naast appeltaart ook kiezen uit tosti’s en, natuurlijk, pannenkoeken. Het is er een drukte van belang. Bij Ankomm’n in Winterswijk maakt Anita echt lekkere cappuccino en kan ik kiezen uit verschillende soorten versgebakken lekkernijen. Anita haalt alles uit eigen tuin én bij de boer om de hoek.

Afgelopen zaterdag wandelde ik met Inge een Trage tocht door het Woold. Onderweg stopten we bij Roerdinkhof. Daar kregen we een extra verrassing. We mochten even met Gerhard de stal in om te kijken bij de Hereford koeien en de jongste aanwinst: vier kalfjes. En laatst met Claasje liep ik op een druilerige dinsdag langs Orangerie de Pol in Gaanderen tijdens een Klompenpad-route. Tot onze verrassing waren ze geopend:‘Als we er zijn, zijn we open.’ En ik kan je aanraden om daar naartoe te gaan: bij De Pol hebben ze de allerlekkerste brownie die ik ooit gegeten heb!

Maar nu moet me toch één ding van het hart: alles wat to go is, moet ergens in. En dat levert enorme bergen afval op. Als je de volgende keer gaat wandelen, neem dan gewoon je eigen beker mee. Ik zeg dit nu ook tegen mezelf. En laten we hopen dat de koffie to go een blijvertje is.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden