Het gezamenlijk musiceren versterkt het groepsgevoel
Het gezamenlijk musiceren versterkt het groepsgevoel

Sophia's Lust start Windkracht 6 project

Kunst en Cultuur

Ruurlo - In februari gaat muziekvereniging Sophia's Lust van start met het Windkracht 6 project. Binnen dit project kunnen kinderen gedurende achttien weken kennismaken met verschillende muziekinstrumenten. De instrumenten maken allemaal deel uit van het harmonieorkest en de slagwerkgroep en kunnen tijdens de laatste les in juni ook worden uitgeprobeerd.

Om welke instrumenten gaat het eigenlijk?
Het gaat om de koperblazers: onder andere trompet, tuba, trombone, hoorn. De houtblazers: dwarsfluit, saxofoon, fagot, hobo, klarinet. De derde groep is het slagwerk: daaronder vallen onder vallen trommels, bekkens en pauken. Het meest bekend is het drumstel.

Waarom is er gekozen voor dit project?
Binnen de vereniging hebben we jarenlang een blokfluitopleiding aangeboden. Kinderen leerden hier blokfluit spelen, noten lezen en samen muziek maken. Heel waardevol. Toch ontstond de behoefte aan een bredere opleiding. We merkten dat blokfluit over het algemeen meer gekozen wordt door meisjes en natuurlijk is het belangrijk dat ook de jongens worden aangesproken door muziek. Samen muziek maken: je hebt er levenslang plezier van! Toen door omstandigheden onze blokfluitdocente ging stoppen met de lessen hebben we als bestuur besloten een nieuwe weg in te slaan. Via het Segnocollectief kwamen we in contact met Rosanne Sprick, een ervaren muziekdocente. Samen met haar hebben we het Windkracht 6 project op poten gezet", zo verklaart Liezette Jansen, jeugdcoördinator en bestuurslid van Sophia's Lust.

Wat houdt het Windkracht 6 project in?
Windkracht 6 is een educatiepakket voor leerlingen van de basisschool. Het doel is om kinderen zelf muziek te laten maken zodat ze kunnen ervaren hoe leuk dat kan zijn. Spelen, luisteren, zingen en zelf muziek maken staan centraal in dit project. In Ruurlo gaat het Windkracht 6 project van start met kinderen die in de groepen vier en vijf van de basisschool zitten. Het project omvat achttien lessen en bestaat uit muziekbeleving, noten lezen en het bespelen van het klokkenspel. Een deel van de lessen wordt verdeeld in de thema's slagwerk, hout en koper. Tijdens de laatste lessen zijn de muzikanten van Sophia's Lust van de partij om de leerlingen te laten kennismaken met de diverse instrumenten en deze natuurlijk ook te laten horen. Het project wordt afgesloten met de Mega Muziek Manifestatie. Op deze avond laten de leerlingen begeleid door een aantal muzikanten gezamenlijk van zich horen en verzorgen een optreden. Voor de kinderen die enthousiast zijn geworden en op muziekles willen, bestaat daarna de mogelijkheid om lessen te volgen bij het Segnocollectief. Muziek maken is niet alleen leuk maar uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat muziek maken zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken worden kinderen slimmer en het analytisch denken wordt sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren versterkt het groepsgevoel, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld! Kortom: muziek maakt slimmer en socialer. De opzet van het Windkracht 6 project is om kinderen in een vroeg stadium de liefde voor muziek mee te geven en wellicht aansluiting te vinden bij de Ruurlose muziekvereniging. Sophia's Lust is een bloeiende vereniging en het is belangrijk dat we ook in de toekomst muziek kunnen blijven maken.

De lessen worden vanaf 5 februari wekelijks gegeven op donderdagmiddag van 15.45 uur tot 16.30 uur in het Kulturhus.

Opgave tot 1 februari bij Liezette Jansen: 06 2312 0306 of stuur een e-mail naar: leerling@sophiaslust.nl Kosten: honderd inclusief lesboek en gebruik klokkenspel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant