Quatro Ventos,
Quatro Ventos,

Publiek overgoten met muzikale melancholie

Kunst en Cultuur

Ruurlo - Quatro Ventos, bestaande uit Emanuel Pessanha (zang, gitaar en mondharmonica), Rafael Fraga (Portugese gitaar en sologitaar), Aili Deiwiks (viool, piano), Lucien Matheeuwsen (contrabas) en Maria de Fátima (zang) verzorgde zondagmiddag 25 januari in 't Kulturhus het vijfde concert in de reeks van KunstKring Ruurlo van het seizoen 2014-2015.

Vanaf de eerste maten werd het bijna honderd koppig publiek overgoten met de muzikale melancholie die in Portugal fado heet. Terloops liet de muzikaal leider Emanuel Pessanha zich ontvallen dat deze muziekstijl een erkenning heeft als Europees cultureel erfgoed en in Portugal geldt als een essentieel levensmiddel zoals wijn of brood. Zelfs dictators kunnen het uitvoeren van de fado niet verbieden, zo verkondigde Pessanha met grote stelligheid. Typische fado's als A vida do fado, Fado retrato en Gente da minha terra (op een gedicht van de keizerin van de fado Amalia Rodriguez) werden afgewisseld met balladeachtige composities. Zo klonk Marieke, weliswaar met Portugese tekst, maar geheel gewijd aan de 16e eeuwse legende (volgens Pessanha 'wonder') Mariken van Nieumeghen en Terra presa. Wonderschoon was het spel van Rafael Fraga, die overigens verantwoordelijk was voor laatstgenoemde compositie. Het was een genot om te horen hoe hij zijn (tegen)melodieën weefde door het geheel op zijn Portugese gitaar, die een onvergelijkbare weemoedige klank bezit. Ook Aili Deiwiks drukte duidelijk haar stempel op het geheel en bediende zich zelfs van een tweetal instrumenten: de viool en de piano.

Contrabassist Lucien Matheeuwsen zorgde voor de warmte van het geluid, met zijn sonoor klinkende contrabas. Heel even 'betrapte' ik hem zelfs op een tweede (zang)stem, in Fado retrato. De gastzangeres van deze middag was Maria de Fátima, die schitterde met haar vrouwelijke fadostem en de typische uithalen. Van haar waren te horen Caso arrumado en ook Sonhei que perdi (waarbij de violiste haar instrument bespeelde als een slaggitaar). Een prachtige ode aan Jacques Brel werd gebracht met La chanson des vieux amants, door Maria in het Portugees gezongen en door Emanuel in het Frans. Ook Gente da minha terra was een voorbeeld van een heerlijk bitterzoet en uitgebalanceerd duet. Een enquête zal nog volgen, maar het publiek riep nu al uit het komende seizoen opnieuw naar Quatro Ventos te willen komen.

Wat dit seizoen betreft is het volgende concert gepland op zaterdag 28 februari met Ernst Daniël Smid en Erminia Fernández Córdoba ('De uitdaging' in 't Kulturhus. Aanvang 20.00 uur.Kaarten zijn in de verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl en bij Everwennink en Groot Jebbink Bloemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant