,,Het raakt me nog steeds, de Watersnoodramp van 1953”
Ruurloërs speciaal te gast in Serooskerke tijdens herdenking

Ruurlo - ,,Ik moest iets doen. Daarom heb ik deze week nog een speciaal gedicht geschreven. Het raakt me nog steeds, de Watersnoodramp van 1953. Zeker nadat we een speciale uitnodiging van de Dorpsraad hadden ontvangen”, zo verklaart Ruurloër An Huitink (83).

An Huitink was samen met haar plaatsgenoten Jo Klomp-Dijkman (79) en Wim (81) en Annet (80) Huitink vrijdag 1 september speciale gast tijdens de zestigste herdenking van de Watersnoodramp in het pittoreske kerkje van Serooskerke op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland. ,,Wij zijn bijzonder verrast door de aanwezigheid van mensen uit onze adoptiegemeente Ruurlo”, zei voorzitter Dick Verboom van de Dorpsraad in de tjokvolle kerk. „Inwoners van Ruurlo zijn na de ramp bezig geweest de huizen schoon te maken en hebben altijd een goede band met Serooskerke gehad. Ze waren ook aanwezig bij de opening van ons Dorpshuis in 1955. En kinderen uit ons dorp zijn na de ramp ook regelmatig op vakantie geweest. En daar bewaren ze nog steeds warme herinneringen aan”, aldus Verboom. Ruurlo adopteerde destijds samen met de Achterhoekse gemeente Wisch en gemeente Krommenie (Noord-Holland) het Zeeuwse dorp dat toen driehonderd inwoners telde. Vijftien mensen werden in Serooskerke verslonden door het Noordzeewater. An Huitink hielp de huizen schoonmaken. Samen met Jo Klomp speelde ze in 1954 en 1955 voor mensen in Serooskerke en Renesse een revue met een Ruurlo’s gezelschap. In de Nederlands-Hervormde kerk vond vrijdag een indrukwekkende en waardige herdenking met toespraken van burgemeester Rabelink van Schouwen-Duivenland en dominee De Reuver plaats. Burgmeester Rabelink: ,,1 februari 1953. Het is een datum die gegrift staat in de herinnering van veel Schouwen-Duivenlanders. Het is een dag die diepe wonden heeft geslagen in onze samenleving. In die rampnacht is het leven van velen voorgoed veranderd en nog altijd is 1 februari een moeilijke dag voor hen die deze ramp hebben overleefd. Ook zestig jaar na dato is dat nog zo. Daarom is het goed om hier met elkaar de slachtoffers van dit natuurgeweld te herdenken. Stilstaan bij het leed dat het water in februari 1953 heeft aangericht krijgt nog meer betekenis als die wens om te herdenken uit de eigen dorpsgemeenschap voortkomt.” Rabelink verwees in zijn toespraak ook naar de inbreng van de Ruurloërs destijds. ,,De hulp die zij aanboden heeft de mensen hier de moed gegeven om hun leven weer op te pakken. Zo goed en zo kwaad als dat ging.” Na de herdenking waaraan ook mannenkoor De Westhoekzangers uit Haamstede en tenor Marc Canto uit Serooskerke medewerking verleende werden bloemen gelegd bij het watersnoodmonument op het voorplein bij de kerk. De Ruurloërs legden elk een roos ter nagedachtenis. In het dorpshuis werd vervolgens een tentoonstelling geopend. An Huitink zag al direct zichzelf terug op een van de foto’s. Daarna droeg ze het gedicht voor. Dat maakte zichtbaar indruk op de aanwezigen. ,,De ramp zullen we niet vergeten, wat ‘n verdriet het heeft gebracht. Jaren zullen wij herdenken, alle aandacht hieraan schenken.” Namens de Historische Vereniging Old Reurle waren de bestuursleden Bert Kettelerij en Leo Besselink bij de herdenking aanwezig.

Intermezzo

Cabaretvoorstellingen

Van Tuyll van Serooskerken

Gedicht An Huitink 31-01-2013Watersnoodramp 1953 ’t Jaar was nog geen twee maand oudtoen trof een ramp ons kleine landjeen velen vonden er de dood.De dijken braken en ’n vloedgolf bracht verwoesting, overal.Dierbaren, je vee, je huis, het werd je zomaar cru ontnomen,hoe, is ’t mogelijk dat ’n mens in ’t leven toch kan overkomen?Er is gevochten om te leven, men hielp zoveel men kon,’t natuurgeweld was niet te keren en velen dachten: God, waarom?Maar stoere Zeeuwen gingen werkenaan herstel van hun bestaan.Luctor et Emergo’ in ’t vaandel,Zo is het destijds gegaan.De ramp zullen wij niet vergetenWat ’n verdriet het heeft gebracht.Jaren zullen wij herdenken,alle aandacht hieraan schenken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden