Bouwcommissie AnderHalfweg van het oude dorpscafé Halfweg uit het Gelderse Voor-Beltrum, winnaar van de Gouden Pit, de hoofdprijs van het Katalys-programma Kern met Pit. Foto: John Voermans|Katalys
Bouwcommissie AnderHalfweg van het oude dorpscafé Halfweg uit het Gelderse Voor-Beltrum, winnaar van de Gouden Pit, de hoofdprijs van het Katalys-programma Kern met Pit. Foto: John Voermans|Katalys

AnderHalfweg uit Voor-Beltrum wint Beste Buurtinitiatief van Nederland

Algemeen

VOOR-BELTRUM - Bouwcommissie AnderHalfweg van het oude dorpscafé Halfweg uit het Gelderse Voor-Beltrum wint de Gouden Pit, de hoofdprijs van het Katalys-programma Kern met Pit. Ze mogen zich een jaar lang het ‘Beste Buurtinitiatief van Nederland’ noemen. 

AnderHalfweg is op het uitverkochte We Doen Het Samen-festival gekozen tot beste uit de rij van twaalf winnaars van de provinciale Kern met Pit-trofeeën. Allemaal initiatieven van bewoners die in één jaar tijd hun droom voor eigen buurt of dorp tot stand wisten te brengen.
De initiatiefnemers in Voor-Beltrum wisten met het hele dorp het verouderde café Halfweg aan te kopen. In een jaar tijd vertimmerde de bouwcommissie ‘AnderHalfweg’ de plek tot een modern buurthuis. Juryvoorzitter Jitske Tiemersma: “Een indrukwekkend project; daar word je stil van. Jong en oud betrokken bij een plek die zoveel bedding biedt. Een enorme prestatie. Dit bewijst maar weer eens hoeveel we in korte tijd voor elkaar krijgen, als we in onze dorpen en buurten naar elkaar omzien en elkaar steunen en uitdagen. Dat hebben we als samenleving in deze tijd heel hard nodig.”
Theo Klein Gunnewiek is dolblij met de Gouden Pit: “Zo’n mooie bevestiging dat je met een kleine groep mensen zo veel kunt bereiken. Echt het hele dorp heeft meegeholpen, om met zijn allen het pand te kopen en om eigenhandig te verbouwen. Er zit minstens 3 ton aan waarde van vrijwilligersuren in. Toch zijn het uiteindelijk niet de centen die tellen, maar het enthousiasme en de aanmoediging, van onze Katalys-adviseur en van Kern met Pit. Dat is het echte goud!”

De Zilveren Pit voor de tweede prijs ging naar het Drentse Annerveenschekanaal. Hier wisten de bewoners in een jaar tijd hun Dorpspark te vullen met allerlei nieuwe gedroomde functies, van sport- en speelveld tot fruit/bloementuin. De Bronzen Pit was een gedeelde derde prijs voor de Noord-Hollandse moestuin ‘Steker’ in Enkhuizen en de speel- beweeg- en ontmoetingsroute in Daarle, Overijssel. In Enkhuizen legden buurtbewoners met zijn allen een moestuin aan: tegels eruit, groen erin. En in Daarle maakten initiatiefnemers een 2,7 km lange route waar jong en oud kan bewegen en elkaar kan tegenkomen.

Aanpakkers
Al meer dan 45 jaar daagt Katalys bewonersinitiatieven uit met ‘Kern met Pit’. Zij hebben één jaar de tijd om hun plannen voor de buurt of wijk uit te voeren. Ze maken hun dorp of buurt daarmee groener, schoner, gezonder, gezelliger of actiever. Ze krijgen ondersteuning van adviseurs van Katalys, die hun kennis en expertise kosteloos inzetten. Lukt het om het plan binnen een jaar uit te voeren, dan ontvangen de initiatieven een bedrag van 1.000 euro en het Kern met Pit-predicaat.

De nieuwe ronde inschrijvingen voor Kern met Pit 2024-2025 begint op 1 september. Volg Katalys of kijk op de website van Kern met Pit.

www.kernmetpit.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant