Het nationale jeugdteam van Nederland met de Borculose inbreng van Gerwin Wentink en Justin Schutte.  Foto: Jan Hendriksen

Het nationale jeugdteam van Nederland met de Borculose inbreng van Gerwin Wentink en Justin Schutte.  Foto: Jan Hendriksen

Gisila Kooremans van Heure wint goud met nationaal mix-team

Sport

Borculose touwtrekkers vierde op WK in Holten

BORCULO/HOLTEN – Onbekend maakt onbemind. En dat is best wel eens jammer. Bijvoorbeeld de wereldkampioenschappen touwtrekken die afgelopen week van donderdag tot en met zondag in Holten plaatsvonden. Vroeg je vorige week een willekeurige Ruurloër of Boruloër of hij of zij op de hoogte waren dat de mannen van Touwtrekvereniging Vorden aan dit kampioenschap deelnamen trok men veelal de schouders op. De sport verdient dan ook veel meer aandacht. Want het is niet zoals velen denken brute kracht. Nee, tactiek, teamgeest, techniek en wilskracht zijn ook van groot belang om te kunnen presteren.

Door Jan Hendriksen

In aanloop naar het WK trainden de mannen van de Borculose touwtrekvereniging Heure dan ook maar liefst drie keer in de week. Vrijdag stond in Holten de 640 kg klasse voor clubteams op het programma. TTV Heure onder leiding van coach Anton van den Berg uit Ruurlo bestaande uit de teamleden Rolf Geff, Jeroen Nieuwenhuis, Gerbert Schutte, Wim Podt, Vincent Wagemans en Jan Bartels, aangevuld met Gerrit Uilenreef en Richard Vliem van TTV Vorden, wist via de poulewedstrijden door te dringen tot de beste acht teams van deze klasse. De kwartfinale werd gewonnen, waardoor Heure zeker was van een plaats in de halve finales. Van de laatste vier teams was de eerste ontmoeting tegen uiteindelijk kampioen Engelberg uit Zwitserland zonder enig resultaat. Daardoor was de strijd om een bronzen plek het vervolg. In deze strijd tegen eeuwige rivaal Ebersecken uit Zwitserland moest Heure echter het onderspit delven en genoegen nemen met een vierde plek. Teleurgesteld, maar erg moe gestreden bleek dit het maximaal haalbare voor dit team. In de open clubklasse van de 680 kilogram klasse voor mannen werd Heure in de kwartfinale donderdag uitgeschakeld door De Valleitrekkers uit Woudenberg die uiteindelijk tweede werden. Linda Nieuwenhuis en Gisela Korenmans van TTV Heure maakten donderdag deel uit van het clubteam van Gelderswoude waarmee ze vijfde werden. Verder maakten Linda Nieuwenhuis en Alies van de Weide van TTV Heure deel uit van het nationale vrouwenteam tot 500 kilogram. Het tweetal werd met dit team onder leiding van trainer Robin Boerstoel van TTV Heure zesde en Gisila Kooremans van Heure won donderdag met het nationale mix team goud en zaterdag met het nationale team zilver in de vrouwen 540 kilogram klasse. Albert Weenk en Jeroen Brummelman van TTV Heure wisten respectievelijk als trainer en verzorger met het nationale jeugdteam (560 kg) brons te winnen.  

Jeugdteam
Tenslotte maakten zondag Gerwin Wentink en Justin Schutte deel uit van het Nederlands jeugdteam onder 23 jaar. Dit team had de gehele zomer regelmatig met elkaar getraind en dat was ook zichtbaar aan de wedstrijden. De eerste vier wedstrijden verliepen vlekkeloos, met volledige controle over het spel. Echter, na een foute inschatting en door het wegglijden van enkele spelers moesten ze zich de wedstrijd tegen Baskenland gewonnen geven. Op zich niet direct een probleem maar omdat de zware tegenstanders als België en Zuid-Afrika ook nog op het programma stonden, maakten ze zich afhankelijk van het resultaat van andere wedstrijden. Daar werden echter geen fouten gemaakt, en moest het team genoegen nemen met een vijfde plaats.

Drassig
Het toernooiveld was zondag inmiddels door de regen een drassig veld geworden. Maar de wedstrijden gingen nog telkens van start met; “Ploegen klaar? Pak op het touw! Strekken… Trekken… Nu.” Maar dan in het Engels. Want dat is tijdens dergelijke toernooien de voertaal. Want met deze magische woorden begint elke touwtrekwedstrijd. Bij touwtrekken komt het dus aan op teamgeest, tactiek, techniek, kracht, uithoudingsvermogen en wilskracht. Deze combinatie van fysieke en mentale inspanningen zorgen voor de magie van touwtrekwedstrijden. En die was er afgelopen week volop te bewonderen. Met dank aan de organiserende vereniging Onze Kracht is Achteruit (OKIA).

in KADER!!

Maar wat is nu precies de magie van een touwtrekwedstrijd? Twee teams (van een gelijk maximaal teamgewicht) staan tegenover elkaar opgesteld langs een 36 meter lang op de grond liggend touwtrektouw. In het midden van het touw bevindt zich een lint dat precies op de middenlijn van de touwtrekbaan ligt. Op vier meter (vanuit het middenlint) aan beide zijden is er een lint dat bepaalt hoe ver er getrokken moet worden. Oftewel; als dit 4 meterlint over de middenlijn wordt getrokken dan is er sprake van een overwinning. Als de scheidsrechter ‘pak op het touw’ roept, pakken de teams het touw op. De scheidsrechter kan het touw nog een beetje van links naar rechts laten bewegen met als doel dat het middenlint zich ook echt boven de middenlijn bevindt. Daarna volgt het ‘strekken’ waarbij de teams het touw op spanning brengen. Nogmaals controle van het middenlint en bij het ‘trekken… nu’ begint het echte werken en zetten beide teams hun krachten in. Steunen met armen op de grond of zitten op de grond is niet toegestaan. Hiervoor kan het team een waarschuwing krijgen. Bij drie waarschuwingen gaat de overwinning naar het andere team.

Een wedstrijd bestaat uit twee trekbeurten, na de eerste trekbeurt wisselen de teams van kant. Dit om te voorkomen dat de ondergrond in het voor- of nadeel speelt voor één van beide teams. Een wedstrijd kan ook in een gelijkspel eindigen als beide teams een overwinning weten te behalen. Eenmaal begonnen aan de wedstrijd komt het aan op kracht en uithoudingsvermogen. Maar zeker ook op tactiek en wilskracht. Hoe zorgen we er voor dat het andere team verslapt? Hoe zorgen we zelf voor het behoud van onze eigen kracht? En natuurlijk; hoe trekken we ze over de streep? Een mentaal en fysiek spel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant