Sjef Taken, Harry Bosch en Berend Meerbeek (v.l.n.r.) met het nodige zwerfvuil bij de rode verzamelcontainer op het Ruurlose Kerkplein.  Foto: PR.

Sjef Taken, Harry Bosch en Berend Meerbeek (v.l.n.r.) met het nodige zwerfvuil bij de rode verzamelcontainer op het Ruurlose Kerkplein.  Foto: PR.

‘Ruimers’ op actiedag Ruurlo Schoon vinden minder grof zwerfvuil

Natuur

RUURLO – De jaarlijkse Opschoonactiedag van de Werkgroep Ruurlo Schoon is zaterdag mede dankzij het mooie lenteweer goed verlopen. Enkele tientallen Ruurloërs ruimden het zwerfvuil op dat langs de verschillende bermen en in de sloten van de wegen/straten lag. Onder de ‘ruimers’ ook diverse leden van de Wild Beheer Eenheid (WBE) Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Opvallend was dat er beduidend minder grof vuil in het buitengebied van Ruurlo te vinden was. “Vroeger vond je nog wel eens lege jerrycans, brokken puin en houtafval. Maar dat is gelukkig bijna niet meer het geval. Wat we nog wel veel tegenkwamen waren plastic zakken(jes), enorme hoeveelheid laatste resten van filtersigaretten en drinkblikjes. Maar dit jaar ook duidelijk minder plastic flesjes waar sinds vorig jaar statiegeld op wordt geïnd”, zo vertelde Stieny Miedema van de Werkgroep Ruurlo Schoon. Uiteindelijk bedroeg de ‘buit’ zwerfafval een bijna volle rode container, die speciaal voor de actiedag door de gemeente Berkelland op het Kerkplein was geplaatst. Berend Meerbeek kwam polshoogte nemen over de actiedag, hij is een van de talloze ‘stille’ Ruurlose ruimers die steevast een of zelfs meerder keren per week zwerfvuil ruimt al dan niet in zijn eigen (woon)omgeving.

De Opschoonactiedag startte zaterdagmorgen op het Kerkplein. Vrijwilligers konden zich daar melden waar materiaal zoals handschoenen, knijpers, hesjes en vuilniszakken en looproutes werden uitgedeeld. Voor de ‘ruimers’ was er zaterdag een warm onthaal op het Kerkplein met een kop koffie, warme chocolademelk en een lekkere versnapering die mogelijk was gemaakt door plaatselijke sponsors. “Dank aan alle vrijwilligers en sponsors want zonder hun inzet geen geslaagde dag. We hebben nu weer een ‘Schoon Ruurlo’ zolang het duurt. Oproep aan de bewoners van Ruurlo laten we samen zorgdragen voor een schoon Ruurlo zonder zwerfafval in onze leef- en woonomgeving. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die buiten de actiedag om zeer regelmatig en zelfs in groepsverband op eigen initiatief zwerfafval ruimen. Bijvoorbeeld een groep bewoners van buurtschap De Bruil. Daardoor ligt er beduidend minder zwerfafval de laatste jaren. Maar jammer genoeg is de Opschoonactiedag nog steeds noodzakelijk”, aldus Stieny Miedema na afloop van de actiedag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant