Jari Dinkelman (links) en Brent Spiekker leveren ook kratten in. In de trailer staan zakken met plastic statiegeldflessen. Foto Arjen Dieperink
Jari Dinkelman (links) en Brent Spiekker leveren ook kratten in. In de trailer staan zakken met plastic statiegeldflessen. Foto Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Statiegeldactie spekt de kas van SVBV Barchem

Algemeen

BARCHEM - De parkeerplaats van SVBV Barchem aan de Maandagsdijk 1a was afgelopen zaterdag omgetoverd tot inleverplaats van statiegeldflessen en kratten. Met pionnen die normaal voor trainingsdoeleinden worden gebruikt was er een druppelvorm op het terrein gemaakt zodat de inzamelactie corona-veilig kon verlopen en de kas van de Barchemse club weer lekker werd gespekt.

Door Arjen Dieperink

De auto van de familie Spiekker komt aanrijden met een hele lading ingezamelde flessen en kratten. De chauffeur, Joris Spiekker moet volgens de richtlijnen in de auto blijft zitten. Brent Spiekker en Jari Dinkelman stappen uit. Vlot doen de jongens de achterklep open. De lege flessen worden in een grote plastic zak gedaan. Als deze vol zit wordt hij in de paardentrailer geladen. Tenslotte pakken Brent en Jari twee kratten gevuld met lege bierflessen uit de kofferbak en brengen ze naar de daarvoor bestemde aanhanger.
Brent en Jari zijn allebei tien jaar oud en spelen bij de Jongens Onder 10 (JO-10) in Barchem. “Wij zijn vrienden en vinden dit leuk om te doen“, laten de Barchemse jongens lachend weten. Nadat ze de twee kratten hebben ingeleverd lopen ze door naar een tafeltje met koffie, ranja en versnaperingen en vertrekken daarna weer voor de volgende ronde.

Groot gebied
Anja Sprukkelhorst van SVBV Barchem wil over de jaarlijks terugkerende ophaalactie van statiegeldflessen wel iets kwijt. “Het gebied waar onze leden de lege flessen ophalen omvat Zwiep, Nettelhorst en Barchem. Het is een groot gebied, tegen Lochem en Borculo aan.“ De ophaalactie ging zaterdagochtend om half tien van start en duurt tot één uur. Er worden 29 routes gereden, en elke auto doet zo’n dertig adressen aan. “Voor de coronatijd gingen wij met winkelwagentjes door de kern van Barchem. Nu is ervoor gekozen dat de auto’s door de straten rijden en de kinderen de lege flessen en kratten die voor de deur zijn gezet ophalen. Zo voorkomen wij dat er besmetting plaats kan vinden.“
Ieder jaar haalt SVBV Barchem zo’n duizend euro aan statiegeld op, en dat is voor de club een prettige aanvulling voor de geldkas. “Behalve vorig jaar, toen konden wij deze actie in verband met de regels niet doen. Hoe lang wij dit al doen? Goeie vraag, ik doe het al negentien jaar, maar daarvoor was het ook al.“ Jan Willem Boon die net langsloopt hoort Anja dat zeggen en vult aan: “Ik weet niet anders dan dat wij het al vele jaren doen.“ Het collectieve geheugen reikt helaas niet verder.

Alle hens
Inmiddels zijn er diverse auto’s aan komen rijden om hun lading een voor een te kunnen inleveren. Het is even alle hens aan dek. “Mooi jongens, bedankt”, zegt Jan Willem Boon terwijl hij diverse bierflessen oppakt terwijl de jongens de kratten op de aanhanger zetten. Inmiddels is het aantal kratten voor het middaguur aangegroeid tot zo’n dertig stuks. Het bekende landelijk bier uit het oosten van het land voert de boventoon.
“Wat je wel merkt door het inleveren van de flessen is dat er ook veel bijzonder bier gedronken wordt. Ik kom merken en smaken tegen waarvan ik het bestaan nog niet kende. Alles is uit een goed hart aan ons gegeven en wij kunnen het statiegeld wel gebruiken“, besluit Jan Willem terwijl de volgende lading er al weer aan komt.


www.svbvbarchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo