Kerstactie Kerken Berkelland verrast door aantal aanvragen

Algemeen

BERKELLAND - In tegenstelling tot de verwachting heeft de Stichting Kerstactie Kerken Berkelland eind vorig jaar bijna net zoveel kerstpakketten uitgereikt als het jaar daarvoor. Omdat de economie aantrok en steeds meer mensen een baan vonden ging men ervan uit, dat er beduidend minder pakketten nodig zouden zijn. Maar het aantal van 507 van het afgelopen jaar was slechts tien lager dan het jaar daarvoor.

De Stichting Kerstactie Kerken Berkelland overlegt in september met de organisaties waarmee wordt samengewerkt: de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA), de Voedselbank (VB) en de stichting Schuldhulp Op Maat (SOM). Deze schrijven de personen en gezinnen aan die in aanmerking komen. Na sluiting van de aanmeldperiode (medio november) bleek de belangstelling toch groter dan verwacht. In 2021 werden er 507 kerstpakketten aangevraagd door 267 gezinnen en 240 alleenstaanden. Dit waren er slechts tien minder dan in 2020 (517).
Overigens kan dit ook betekenen dat meer mensen die een uitnodiging kregen ook de stap durfden te zetten om een pakket aan te vragen (telefonisch of per e-mail). Iedereen merkt immers dat alles duurder wordt, ook de dagelijkse boodschappen. En wellicht helpt ook de spreiding van de toeloop op de afhaalavond, want die zorgt voor meer privacy. Een goede analyse van deze ontwikkeling is echter lastig omdat vanwege privacywetgeving de gegevens van aanvragers worden verwijderd na afloop van elke actie. Ook weet de Stichting Kerstactie Kerken Berkelland niet wie er door de SDOA, VB en SOM zijn aangeschreven.
Afgelopen jaar paste de Stichting Kerstactie Kerken Berkelland voor de veiligheid van de aanvragers en haar eigen vrijwilligers bij het afhalen dezelfde coronamaatregelen toe als in 2020. De gemeente Berkelland liet Stichting Kerstactie Kerken Berkelland weten dat het afhalen van de pakketten ná 17.00 uur wel toegestaan was omdat het ging om ‘afhalen van eten/dranken’. En dankzij de vaccinaties konden ook de vaste vrijwilligers weer meehelpen die in 2020 om gezondheidsredenen liever thuis bleven.
De waarde van de 507 pakketten was 20.415 euro. De inkomsten uit extra collectes in de kerken in Berkelland waren vorig jaar helaas lager door corona (minder vieringen en minder kerkgangers). Gelukkig waren er ook deze keer toch weer veel particulieren, diaconieën en fondsen die het werk financieel ondersteunden. Dat was echt hartverwarmend. Dankzij al die donaties kon Stichting Kerstactie Kerken Berkelland ook in 2021 een lichtpuntje zijn voor inwoners van Berkelland die het financieel moeilijk hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo