Afbeelding

Spontane Nieuwjaarsduik in de Slinge bij Beekvliet

Algemeen

‘Zie de verfrissende duik als een overwinning op jezelf’

Door Jan Hendriksen

BORCULO/BARCHEM - Al jarenlang worden er op de eerste dag van het nieuwe jaar Nieuwjaarsduiken georganiseerd op stranden, bij meren en waterplassen. Een van die plekken was traditioneel de Hambroekplas. Een koude duik in het water om daarna weer op te warmen met chocolademelk, glühwein of erwtensoep. Maar voor het tweede achtereenvolgende jaar bleef het als gevolg van corona stil aan de Borculose plas.

Maar ook voor de tweede keer was Geert Leusink uit Borculo niet voor één gat te vangen. Net als op de eerste dag van 2021 organiseerde hij dit jaar opnieuw een Nieuwjaarsduik. In de Slinge, nabij Kasteel Beekvliet in Borculo.
“Ik ben jaarlijks van de partij bij de duik in Borculo. Maar toen die vorig jaar werd afgelast door corona kon ik het niet laten een duik in de Slinge te nemen, in de directe woonomgeving van mijn boerderij”, zo liet Leusink zaterdag weten terwijl buren, vrienden en familieleden samenkwamen bij de brug over de Slinge bij Kasteel Beekvliet. Was het vorig jaar nog slechts een handvol vrienden van Leusink die een duik namen, zaterdag sprongen en doken maar liefst zestien personen de Slinge in.

Koud
“Zie de verfrissende duik als een overwinning op jezelf”, zei Leusink in zijn welkomstwoord tegen buren, vrienden en familieleden. En ook al was het met een buitentemperatuur van veertien graden Celsius bijna voorjaar, het water was met vijf tot zes graden toch wel koud, zo ondervond menigeen. Tot de oudste deelnemers behoorde de 61-jarige Borculoër Arjan Ribbers. Nooit nam hij deel aan de duik in de Hambroekplas in zijn woonplaats, maar nu had hij zich laten ‘overhalen’ door Leusink. “Ik heb vandaag letterlijk de stoute ‘klompen’ aangetrokken”, zei Ribbers terwijl hij zich na de duik aan de vuurkorf warmde.
De jongste deelnemer die in het water sprong was de achtjarige Evi Koster uit Eefde. Samen met haar moeder Corrie, die Geert Leusink kent via de Lochemse Sportraad, was ze naar Barchem gekomen voor de duik. En dat vond ze best wel spannend. Intussen proostte Linda Mercelina (44) uit Ruurlo terwijl ze aan het bekomen was van de sprong in het koude water enthousiast met de anderen op het nieuwe jaar. Dat deden ook de jongeren van de vriendengroep Keet De Heure. Het bleef dan ook nog lang gezellig aan de oever van de Slinge. Een nieuwe traditie lijkt geboren.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo