Overhandiging van de Jack Herschel-Wandeling door Bert Smeenk aan Imelda te Vaanholt-Wielens van de TIB. Foto: PR
Overhandiging van de Jack Herschel-Wandeling door Bert Smeenk aan Imelda te Vaanholt-Wielens van de TIB. Foto: PR

Joodse wandelroute voor Eibergenaar Jack Herschel

Algemeen

EIBERGEN - De stichting ‘Ik vraag me af’ zet zich in brede zin in voor het Joodse gedachtegoed in Eibergen. Een nieuwe loot aan de stam is een wandeling op het gebied van het Joodse erfgoed. De eerste gaat over het leven van Jack (Isaac) Herschel, zoon van een Eibergse Joodse slager. De familie werd opgepakt, maar Jack wist als enige van zijn familie aan de Duitsers te ontkomen.

Door Rob Weeber

Jack Herschel zou op 16 december van dit jaar honderd jaar zijn geworden. Feitelijk overleed hij op 16 december 2016. Met die mijlpaal van honderd jaar in het hoofd, wilde zijn zoon iets betekenisvol doen voor zijn vader, zodat hij nooit uit de gedachten en harten van de Eibergenaren zou verdwijnen. Hij wendde zich tot Stichting ‘Ik vraag me af’ die toen een wandeling voorstelde langs de plekken uit de jeugd van Jack. “Over de Joodse geschiedenis is nog best veel te vinden en te vertellen”, aldus Bert Smeenk van de stichting ‘Ik vraag me af’. Zo’n wandeling met thema Joods erfgoed leek ons bovendien een mooie, nieuwe activiteit voor de stichting. Als hij aanslaat, dan gaan we er zeker mee door. Ik kom daarom ook graag in contact met mensen die nog verhalen hebben.”

Aardappelkelder
De eerste stop na het verlaten van de TIB is bij het pand aan de Grotestraat waar Jack geboren werd. Daar was ook de slagerswinkel van zijn vader gevestigd. De slachterij zat in de Fabrieksstraat. Verderop komt men langs het huisje met aardappelkelder waar hij twee jaar ondergedoken zat in de oorlog. Het staat op privéterrein van de r.-K. kerk. De pastoor, Bernardus Kaeter, had hem daar verborgen. “Jack zat eerst op de eerste verdieping van de pastorie”, vertelt Smeenk. “Op die kamer zat een wasbak. Als je die wegdraaide, dan kwam er een ruimte tevoorschijn waar tien personen konden schuilen.”

Via de Kerkstraat, waar de tweede Joodse slagerij Maas was gevestigd, familie van moederskant, komt men uiteindelijk weer in de Grotestraat terecht, bij het pand waar Jacks zijn ouders, broers en een oom in de oorlog zijn weggevoerd. De wandeling toont ook de Stolpersteine die in de Grotestraat en Kerkstraat zijn gelegd met daarop ter nagedachtenis de namen van de familieleden van Jack. ‘Een mens is pas vergeten, als zijn of haar naam vergeten is’, aldus Gunther Demnig, bedenker van de Stolpersteine.

Families opgepakt
Verantwoordelijk (na verraad) voor het oppakken en afvoeren van de familieleden van de families Herschel en Maas was uiteindelijk de Duitse Kriminalsekretär Willy Bühe. Hij was van 29 mei 1940 tot 17 september 1944 Judensachbearbeiter bij de Sicherheitsdienst, Aussenstelle Arnhem. Hijzelf zou ook aanwezig zijn geweest bij de opening van het hol in het Assinkbos. Ook daarin zaten leden van beide families. Zo staat beschreven door Willem Oosterbaan en Leo van den Munkhof op www.oorloginnijmegen.nl.
Jack Herschel is na de oorlog bakker in Enschede geworden.
De wandeling is te verkrijgen bij de TIB Eibergen, Grotestraat 59.

Jack Herschel. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant