Playbackgroep ‘Onwiez’ tijdens eerdere SEN feesten. Foto: PR
Playbackgroep ‘Onwiez’ tijdens eerdere SEN feesten. Foto: PR

Koepel-Knoepel deelnemers op de bres voor de SEN playbackavond

Algemeen

NEEDE – De playbackavond in combinatie met de Koepel-Knoepel-Spelen is al jaren een niet weg te denken onderdeel van de Needse zomerfeesten SEN’76. Jaarlijks wordt er door jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar sportief gestreden om het beste optreden, zowel op het podium als op het sportveld. Toch lijkt de animo na twee jaar SEN-coronapauze wat verflauwd. Samen met commissielid Gerald Molenveld willen de jongeren het programmaonderdeel weer een boost geven.

Door Rob Weeber

Maandagavond werd er verzameld in het honk van de SEN-organisatie voor de start van de promotiecampagne. Naast Molenveld waren Mel en Timo van de groep ‘Onwiez’ aanwezig, evenals Job, een nieuwkomer die komende zomer met een nieuwe groep hoopt mee te kunnen doen. “We gaan ervan uit dat we in 2022 weer los kunnen gaan met de SEN feesten”, legt Molenveld uit. “Alleen moeten we nog de schouders eronder zetten om het aantal playbackgroepen omhoog te krijgen. Op dit moment hebben we zes inschrijvingen, ‘Ingewikkeld’, ‘Onwiez’, ‘Foud geplukt’, ‘Pleariezers’, ‘Noabers’ en ‘Noffels’, maar voor een gevulde avond hebben we er tien nodig. Algemeen zagen we wat terugloop bij de jeugd, maar het leek weer de goede kant op te gaan. Door de coronapauze van twee jaar echter zakte het weer iets in. Toch zijn we optimistisch. We moeten alleen de jeugd weer zien te bereiken. Juist deze twee onderdelen maken het verschil tussen onze zomerfeesten en die van de andere dorpen om ons heen.”

Stukje voorpret
Onwiez is een groep die al een aantal jaar deelneemt aan genoemde onderdelen. Met zo’n twintig deelnemers acteren ze op het podium en strijden ze op het veld. “Door de corona zien we elkaar minder in bijvoorbeeld het café,” legt Mel uit. “Daardoor missen we een stukje voorpret en is er minder ‘sociale druk’ om mee te doen. Deelnemen aan beide onderdelen is niet alleen een onderlinge strijd. Integendeel, het gaat eerder om het plezier dat we onderling beleven. Niet iedereen hoeft op het podium. Je kunt ook alleen op het veld deelnemen.” Ook Timo hoopt dat de jeugd weer warm gaat lopen voor de beide onderdelen. “Meedoen is vooral ook belangrijk voor de saamhorigheid onder de deelnemers. Voor de playbackavond heeft iedere groep een kwartier de tijd. Daarbinnen moet je optreden en je eigen decor op- en afbouwen. Iedereen helpt elkaar daarmee. De groep die aftreedt bijvoorbeeld wordt geholpen door de volgende groep met het afbreken. Andersom helpen zij weer met de opbouw voor de volgende act. Na afloop van de spelen bovendien hebben we op zaterdag een barbecue met alle teams.”

‘Meedoen
zorgt ook
voor mooie
herinneringen
later’

Het SEN-comité wil graag meehelpen en meedenken hoe de jeugd het beste bereikt kan worden. Verder kan het assisteren met mankracht en materiaal voor de decorbouw. “Het verschil met bijvoorbeeld een corso is dat je voor een playbackdecor geen grote ruimte nodig hebt. Er is altijd wel iemand te vinden die een ruimte daarvoor ter beschikking heeft”, meent Timo. “Meedoen zorgt ook voor mooie herinneringen later.” Geïnteresseerden voor deelnamen aan de spelen kunnen zich melden bij: info@sen76.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo