Namens voetbalvereniging Ruurlo nam voorzitter Henry Meutstege de waardecheque van 1365 euro in ontvangst. Foto: PR
Namens voetbalvereniging Ruurlo nam voorzitter Henry Meutstege de waardecheque van 1365 euro in ontvangst. Foto: PR

Spaaractie Plus Stam goed voor 12.500 euro

Algemeen

’Spaar je club gezond’ maakt 24 verenigingen en stichtingen blij

Door Jan Hendriksen

RUURLO - In de afgelopen weken heeft supermarkt PLUS Stam waardecheques uitgereikt aan de 24 verenigingen en stichtingen die deelnamen aan de actie ’Spaar je club gezond’. In totaal kon PLUS Stam 12.500 euro verdelen onder de betrokken verenigingen en stichtingen. De Ruurlose supermarkt was een van de 268 PLUS-winkels in Nederland, die bij elkaar 3,2 miljoen euro verdeelden over 6.200 clubs.

Na een jaar vol coronamaatregelen en -beperkingen organiseerde de supermarkt in het afgelopen najaar de sympathieke spaaractie ‘Spaar je club gezond’ waarmee de supermarkt het verenigingsleven in het hele land een steuntje in de rug wilde geven. Zo ook in Ruurlo. PLUS Stam staat namelijk midden in de maatschappij en levert graag een positieve bijdrage aan de samenleving in Ruurlo. Niet voor niets werd supermarkt Plus dit jaar voor de zevende keer op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt. “Wij vinden het belangrijk de lokale gemeenschap te ondersteunen”, aldus Pieter Stam.
De grootste spaarders van de actie waren voetbalvereniging Ruurlo (1365 euro), Stichting Vrienden van Reurle die Reurpop organiseert (1013), volleybalvereniging Tornax (990), Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust (988), voetbalvereniging SVBV uit Barchem (896), gymnastiekvereniging RGV (872) en Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo (744). Daarnaast ontvingen Sophia’s Lust en de Rijvereniging elk nog een extra bijdrage van 250 euro omdat zij als enige twee verenigingen op originele wijze een actiefilmpje in en buiten de supermarktwinkel hadden opgenomen ter promotie van de actie.

Belangrijke rol
Uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van PLUS in aanloop naar de spaaractie bleek dat voor 54 procent van de inwoners van Gelderland een club of vereniging een belangrijke rol speelt in hun dagelijks leven. Door de coronapandemie is één op de vijf mensen het belang van een club of vereniging nog meer gaan inzien. Ruim de helft van de Nederlanders ziet clubs in problemen komen en pleit voor meer financiële steun. Ook is ongeveer de helft van leden van verenigingen bereid om meer contributie te betalen.

Steun
Het verenigingsleven heeft ook in Gelderland flinke klappen gehad, maar waar de meeste Nederlanders roepen om meer financiële steun wordt hier ook vooral gepleit voor meer vrijwilligers (65 procent in Gelderland, tegenover 45 procent in Nederland). Verder hebben leden hun club of vereniging gemist door de coronamaatregelen, zo geven drie op de vier aan.
Het meest populair in Gelderland is de sportvereniging (49 procent), gevolgd door de cultuurvereniging (19 procent), de hobbyclub (14 procent), de buurtvereniging (10 procent) en de muziek- of zangclub (6 procent). Ongeveer een op de drie Nederlanders is op dit moment lid van een vereniging. Maar ook geeft 43 procent van de leden aan de afgelopen tijd wel minder betrokken te zijn geweest. De coronamaatregelen (54 procent) en het gemis van activiteiten (45 procent) zijn hiervoor de voornaamste redenen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo