Zwembad De Meene Ruurlo, één van de mogelijke locaties. Foto Rob Stevens
Zwembad De Meene Ruurlo, één van de mogelijke locaties. Foto Rob Stevens

‘Die sporthal komt er!’

Algemeen

RUURLO - De nieuw aan te wijzen locatie voor de nieuwe sporthal in Ruurlo blijft de gemoederen bezig houden. Wat speelt is een combinatie van allerlei meningen en verschillende belangen én de wijze waarop die meespelen in het proces om tot een gewogen besluit te komen. Het is tot een explosief mengsel geworden dat zelfs onderlinge verhoudingen op scherp zet.

Door Rob Stevens

Participatie, het is een groot goed dat als het proces goed verloopt tot een gedragen besluit leidt. Zeker als daar een duidelijk regie achter ligt en een degelijke onderzoekproces. Belangrijk om tegengestelde belangen en inzichten niet de kans te geven om te ontsporen. Tijdens de bijeenkomst van de Commissie Bestuur neemt een aantal inwoners van Ruurlo de moeite om juist daar hun beklag over te doen. Raadsleden spreken in de commissie de verantwoordelijke wethouder, Anjo Bosman van Gemeentebelangen, aan op haar gebrek aan regie in het proces.

Andries Bosma is één van de insprekers tijdens de commissievergadering. Hij vindt dat te veel inwoners van Ruurlo in het proces niet worden gehoord. Met name buurtbewoners van de mogelijke (vier) locaties voor de nieuw sporthal. Bosma: “Ruurlo is juist verdeelder dan ooit. Het speciaal ingehuurde onderzoeksbureau ICS doet slecht werk. De samenstelling van de projectgroep die namens de inwoners van Ruurlo moet meedenken is onevenwichtig. Steekhoudende argumenten sneeuwen in verslagen onder. Stuur ICS naar huis! Het onderzoek is een slechte soap.” De andere insprekers uiten zich in vergelijkbare bewoordingen.

Jij-bakken
Inwoners hebben verschillende belangen, kennen elkaar en komen elkaar op straat tegen. Als een proces dan niet goed loopt ontaardt dat al snel in jij-bakken. Volgens wethouder Bosman liep dat in de projectgroep totaal uit de hand. Bosman: “Ik spreek mijn waardering uit voor het werk van de projectgroep. Hun input heeft meerwaarde gehad. Maar de leden hebben nu last van stemmingmakerij, onheuse bejegening en zelfs intimidatie. Het college heeft daarom besloten de projectgroep te ontbinden en alleen verder te gaan met ICS-adviseurs.”

Hoe nu verder? De raadsleden verwachten meer regie van de wethouder. De raad neemt nu zelf het heft in handen en consulteert inwoners. Hun heilige graal is het vertrouwen in de BOB-methode dat staat voor een gefaseerd onderzoeksproces van Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming. Half januari moet bekend zijn wat er per locatie leeft in de (nabije) omgeving en bij andere betrokkenen (sportverenigingen, schoolbesturen, exploitanten sportaccommodaties). De daarvoor benodigde informatie is beschikbaar. Zorgvuldigheid vinden de commissieleden belangrijker dan snelheid. Het is aan het college te bepalen welke rol het onderzoeksbureau verder in het proces gaat spelen. Tijdens deze raadsperiode zal er naar alle waarschijnlijkheid geen definitief besluit meer komen. De veiligheid van de huidige sportaccommodaties wordt gewaarborgd.

Het proces van besluitvorming loopt dus weer vertraging op. Het duurt allemaal nog weer langer. Hans Boxem van de VVD neemt het voor lief. Zolang voor iedereen de stip op de horizon maar duidelijk is, zoals hij verwoordt met: “Die sporthal komt er!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant