Henk en Willy Gotink uit Vorden met de Achterhoekse vlag bij de historische Grand Prix race die Max Verstappen won. Foto: PR

Henk en Willy Gotink uit Vorden met de Achterhoekse vlag bij de historische Grand Prix race die Max Verstappen won. Foto: PR

‘We waren er bij. Ongelofelijk, wat een apotheose. We hebben het Wilhelmus wel vijf maal gezongen’

Algemeen

Henk en Willy Gotink live bij winnende race Max Verstappen

Door Jan Hendriksen

VORDEN/RUURLO – Ze waren er zondag persoonlijk live bij als fanatieke Formule 1 fans. Henk en Willy Gotink uit Vorden. In juni hadden ze al een ticket geboekt voor de laatste Grand Prix-race van het Formule 1 seizoen 2021 in Abu Dhabi. Toen niet wetend dat ze één van de meest historische sportmomenten uit de Nederlandse geschiedenis ‘live’ zouden meemaken. “Wat een apotheose. Hoe hij het flikt. Ongelofelijk”, zo verklaren Henk en Willy zondagavond een aantal uren na afloop vanuit hun hotelkamer in Abu Dhabi. Het was de bloedstollende slotfase van de race van Max Verstappen die zondagmiddag miljoenen Nederlanders aan de buis kluisterden.

Henk (67) en Willy Gotink (65) uit de Vordense buurtschap Wiersse volgen al vele jaren de Formule 1 races. Ook ver voor de periode dat Max Verstappen ‘hot’ werd. “We zijn al Formule 1-volgers voordat bijvoorbeeld vader Jos Verstappen van 1994 tot 2003 aan de races deelnam. Willy is overigens nog fanatieker dan ik”, zo verklaart Henk die als zelfstandig vrachtwagentransporteur zijn dagelijkse boterham verdient. Natuurlijk getooid in een Oranje outfit en met de Achterhoekse vlag in de koffers reisden Henk en Willy met Stipreizen met vele duizenden Nederlandse Verstappenfans vorige week donderdag af naar Abu Dhabi. “De voorbereidingen voor reis hadden met al die coronamaatregelen nogal wat voeten in de aarde. Maar het vormde geen beletsel om er een onvergetelijk trip van de te maken. Na de training van zaterdag die voor Max Verstappen een pole position opleverde was het al groot feest”, zo vertelt Willy die veertig jaar geleden evenals Henk een actief autocrosser was. Ruim twee uur voor de race hadden Henk en Willy zondag op een van de Oranjetribunes plaatsgenomen. Henk: “Op zich was dat al prachtige ervaring en zorgde dat al voor een kippenvel moment. Toen eenmaal het licht op groen ging voor de race nam de spanning toe. Gedurende de race verstokte het enthousiaste overigens wel enigszins toen Hamilton steeds verder van Verstappen wegreed. De rood-witte vlaggen werden wat minder heftig heen en weer gezwaaid. Iedereen had er na veertig ronden berusting in dat de auto van Lewis Hamilton te snel was.”

Televisie
Maar toen gebeurde het ongelofelijke. Willy: “Met dank aan Nicholas Latifi die met zijn bolide crashte en de safety car op de baan kwam. Op televisie heb je dan een beter overzicht van wat er dan allemaal gebeurd. Maar toen het ons ook duidelijk werd dat er nog een ronde geracet ging worden, werd iedereen weer hoopvol. En zie het ongelofelijke gebeurde in de laatste ronde en bochten. We hebben na afloop het Wilhelmus wel vijf keer gezongen. En onze telefoon werd overvoerd met appjes. Familieleden en kennissen hadden ons namelijk niet-wetend op de televisie op de tribune zien zwaaien met de Achterhoekse vlag.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant