Eind september is DOS begonnen met ‘wandelen rondom Barchem onder begeleiding van Dick Korenblek. Foto: PR
Eind september is DOS begonnen met ‘wandelen rondom Barchem onder begeleiding van Dick Korenblek. Foto: PR

‘Wandelen is echt niet alleen maar goed als tijdverdrijf’

Algemeen

Wandelsportverenging DOS Barchem bestaat zestig jaar

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Wandelen is sinds de uitbraak van corona vorig jaar maart populairder dan ooit. Want wandelen is echt niet alleen maar goed als tijdverdrijf. Ook je gezondheid krijgt er een oppepper van, fysiek en mentaal. En daar profiteert Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) uit Barchem van mee. De bloeiende vereniging bestond afgelopen zaterdag (27 november) op de kop af officieel zestig jaar.

De eerste wandeling van een serie prachtige tochten, onder de noemer ‘Winter5maandse’ zou zondag 14 november in het teken hebben gestaan van het zestigjarig jubileum. Maar weer gooiden de verscherpte coronamaatregelen roet in het eten. Datzelfde gold voor de jubileumfeestavond die het bestuur van DOS voor haar 180 leden in petto had. Beiden vonden geen doorgang. Wel werden afgelopen zaterdag door voorzitter Ab Hamer van DOS twee leden thuis gehuldigd voor hun zestigjarig lidmaatschap. Het zijn Arie Wolsheimer uit Lochem en Jan Rekers uit Laren die vanaf de oprichting lid zijn van Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk. En alle leden ontvangen binnenkort een mooi groen jubileumshirt.

Winterwandelingen
In die zestig jaar dat de Barchemse wandelsportvereniging bestaat is er veel veranderd binnen de sport. Zo werd vroeger in groepsverband gewandeld voor punten. Nu wandelt iedereen alleen, met familie of met vrienden. Veertig jaar geleden startte DOS met winterwandelingen in de maanden november, december, januari, februari en maart. Een voorbeeld dat door vele verenigingen werd gevolgd. Deze tochten worden door de vereniging uitgezet in de omgeving van Barchem. Iedere maand een andere route over afstanden van zes, tien, vijftien of vijfentwintig kilometer met elk een eigen startlocatie. Goed voor telkens honderden wandelaars. Tevens is er bij iedere tocht een door DOS-vrijwilligers gerund rustpunt waar men iets kan nuttigen. De opbrengsten van deze rustpunten komen ten goede aan de vereniging.
“Naast de winterwandelingen organiseren we ook de Avondwandel4daagse en een Landgoederentocht. We proberen tijdens onze wandeltochten altijd de wandelaars op plekken te laten komen die zij zelf niet zo snel zouden vinden”, zegt voorzitter Ab Hamer. Het bestuur en de verschillende commissies van DOS, die allemaal bestaan uit vrijwilligers, zorgen ervoor dat alles goed verloopt. “Van het uitzetten van de routes en het bemannen van het startbureau tot het inschrijven van nieuwe leden en organiseren van leuke activiteiten voor onze leden. Daarnaast halen we één keer per maand het oud papier op in Barchem”, aldus Hamer die sinds twee jaar voorzitter is van DOS.

‘Barchem-Wandeldorp’
Tal van DOS-leden zijn daarnaast ook nadrukkelijk betrokken bij de ‘grote’ Barchemse4Daagse van de gelijknamige stichting, ook al kon die door de coronapandemie nu al twee jaar lang niet georganiseerd worden. De stichting werd in 2005 speciaal voor deze vierdaagse in het leven geroepen. En de naam van DOS is er bij menig wandelaar nog bekender op geworden.
Ab Hamer: “De wandelingen uit de Winterserie en die rond de landgoederen in Vorden blijven aan populariteit winnen. En vanaf het Barchemse Dorpsplein zijn er inmiddels gemarkeerde wandelroutes rondom Barchem uitgezet. Daar starten en eindigen negen wandelingen met lengtes variërend van zes tot 24 kilometer. Al deze routes zijn ook andersom te lopen, zijn volledig bepijld of als gps-bestand te downloaden. Op de meeste (vooral langere) routes is onderweg horeca te vinden voor een hapje, een drankje of een sanitaire stop. Met onze georganiseerde tochten, de ‘grote’ Barchemse4Daagse en de gemarkeerde wandelroutes wordt Barchem nadrukkelijk op de kaart gezet als ‘Barchem-Wandeldorp’.”

Begeleid wandelen
Wandelen is niet alleen maar goed als tijdverdrijf, concludeert Ab Hamer. “Ook je gezondheid krijgt er een oppepper van, fysiek en mentaal. Natuur geeft rust, en rust in het hoofd betekent rust in het lijf. Mede daarom zijn we eind september begonnen met ‘wandelen onder de bezielende begeleiding van Dick Korenblek, een fervent en doorgewinterd wandelaar uit Lochem.”
Deze in eerste instantie kleine tochten van ongeveer vijf à zes kilometer zijn prima om (weer) in beweging te komen. Dick Korenblek: “De spieren moeten weer op gang komen, maar ook onze voeten zijn het niet meer echt gewend om monotoon te blijven stappen. Veel mensen denken dat ze op het werk en rondom het huis kilometers lopen. Maar als ze een stappenteller gebruiken zien ze dat ze op een drukke werkdag hooguit 3,5 kilometer afleggen; dat is wel ruim een half uur aaneengesloten lopen. Voor de dagelijkse, gezonde beweging is dit voldoende, maar op veel dagen komt men daar bij lange na niet aan. Dus met een aantal mensen een stukje gaan wandelen geeft een onverwachte wending in het bewegen. We zijn echt kalm begonnen maar na de eerste paar keer waren er toch mensen die de volgende dag een beetje spierpijn hadden. Maar dat is niet erg als je de grenzen wil verleggen.”
De groep wandelt elke maandagmorgen vanaf 9.00 uur (óók als het regent, dat maakt het wandelen juist speciaal) vanaf het verzamelpunt aan de Maandagsdijk 1b in Barchem (bij het Barchhok). Indien mogelijk drinkt de groep gezamenlijk een kopje koffie/thee onderweg. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo